İHH: İslam Dünyası Yetim Çalışma Birimi kurulmalı

İHH: İslam Dünyası Yetim Çalışma Birimi kurulmalı

İHH'nın Yetim Çalıştayı sonuç bildirisinde İslam dünyasının yetimlerine ilişkin bir araştırma ve geliştirme birimi kurulması ve çözüm önerileri içeren makro planlar yapması gerektiği belirtildi

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) tarafından organize edilen Yetim Çalıştayı'nın sonuç bildirgesinde, İslam dünyasının yetimlerine ilişkin araştırma ve geliştirme birimi kurulması gerektiği belirtilerek, "Bu yetim birimi, öncelikle iyi bir veri tabanı oluşturduktan sonra bölgesel ihtiyaçları ve çözüm önerilerini içeren makro planlar yapmalı" denildi. 

"Yetimler, Problemleri, Çözüm ve Stratejiler Uluslararası Çalıştayı" 40 ülkeden 110 uzmanın katılımıyla iki gün sürdü. Çalıştayın son oturumunda açıklanan sonuç bildirgesinde, dünyada savaş, açlık, yoksulluk ve benzeri sebeplerle yetim kalan çocuk sayısının her geçen gün arttığı anlatıldı. 

Yetimlerle ilgili çalışmalarda, sivil toplum kuruluşları arasındaki iş birliğinin daha fazla geliştirilmesi gerektiği kaydedilen bildirgede, değişen koşullara göre, yeni bakım modellerinin geliştirilmesi için araştırma ve akademik çalışmaların da büyük önem arz ettiği vurgulandı. 

Bildirgede, yetimlerin insan tacirlerinden mafyaya kadar çeşitli illegal yapıların kıskacına düşmelerini önlemek üzere devlet ve sivil toplum iş birliğinin arttırılmasının önemine işaret edilerek, şunlar kaydedildi: 
"Yetimlerin, öncelikle yetimhaneler yerine kendi toplumlarında, aile veya akrabalarının yanında desteklenmeleri ve aileye katkı sağlanması yetimlerin korunmasında öncelikli metot olmalıdır. Yetimlerin fiziki, manevi ve ailevi ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, çok boyutlu destek modelleri geliştirilmeli. Yetimler, çocukluktan itibaren hayata atılıncaya kadar hayatın her aşamasında yalnız bırakılmamalıdır. Hizmet kalitesi için yetim çalışmalarında aktif görevlilerin, yetimhane çalışanlarının zorunlu eğitim ve etik standartlara göre yetiştirilmesi sağlanmalıdır."

Tüm dünyada yetimler konusunda duyarlılığın arttırılması için her yaş grubundaki insanlara yönelik farklı projelerin üretilmesi ve yıllık faaliyetlerin düzenlenmesi gerektiği aktarılan bildirgede, şu ifadelere yer verildi:

"İslam dünyasında bulunan yetimhaneler için uluslararası geçerlilikte bir logo hazırlanmalı, özellikle kriz zamanlarında bunların görünmesi sağlanarak, dokunulmazlığı garanti edilmeli. İslam dünyasının yetimlerine ilişkin bir araştırma ve geliştirme birimi kurulmalı. Bu yetim birimi, öncelikle iyi bir veri tabanı oluşturduktan sonra bölgesel ihtiyaçları ve çözüm önerilerini içeren makro planlar yapmalı. Sadece yetimlerin değil, yetim anneleri için de eğitimde ve iş yaşamında pozitif ayrımcılıklar içeren projeler üretilmelidir. Yetimhanelerin ekonomik sorunları göz önünde bulundurularak, her yetimhane için alternatif gelir kaynakları veya bir vakfiye ya da döner sermaye işletmesi hazırlanmalıdır. Yetimhanelerdeki travmalı çocuklarla ilgili psikolojik destek ve rehabilitasyon uygulamalarının devlet destekli yürütülmesi için yeni projeler geliştirilmelidir."

Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.