İftarı, sahur yaptığım yere göre mi açmalıyım?

İstanbul'da sahura kalktım, gün içinde Van'a gittim. İftarımı İstanbul'a göre mi yapmam gerekir, Van'a göre mi? (Rumuz: Yolcu)
İftarınızı Van'a göre yaparsınız. O anda İstanbul'da değil, Van'dasınız. Bunun tersi de söz konusudur. Diyelim ki, sahuru İstanbul'da yaptınız, fakat işiniz dolayısıyla iftarı İngiltere'de yapacaksınız. Bu durumda iftarı İngiltere'ye göre yapacağınıza göre 2 saat geç açacaksınız.
Ölçü belli: Sahuru nerede yaparsanız yapın, iftar vakti nerede girmişse, orucunuzu orada açarsınız.

Kaza namazlarımı nasıl kılmam gerekir?

Hocam, 22 yaşındayım. Namaza yeni başladım. Geçmişteki 10 yıllık namazımı kaza edeceğim. Benim sorum: Bir gün içinde, iki vakit arasında 5 vaktin kazasını kılabilir miyim? (Rumuz: Namazım)

İki namaz vakti arasında 5 vaktin de 10 vaktin de kazasını kılabilirsiniz. Hiçbir sakıncası yoktur. Yeter ki, zaman ayırın, güç ve takatiniz olsun. Genç bir insan olduğunuza göre gücünüz de yerindedir. Kılabildiğiniz kadar kılın.

Kaza namazı sadece gün içinde üç zaman diliminde kılınmaz. Birisi güneşin doğmasından yükselmesine kadar olan zaman yaklaşık 45-50 dakikalık bir süre içinde. İkincisi güneşin tam tepe noktasında olduğu zaman, öğle ezanından kısa bir süre önce. Üçüncüsü de güneşin batma zamanı, gurup vakti güneşin gözü kamaştırmadığı süre içinde. Bu vakitlerde farz, nafile hiçbir namaz kılınmaz. Bunun dışında istediğiniz zaman, istediğiniz kadar kaza namazı kılabilirsiniz.

Şevval ayında oruç kazası nasıl olur?

Ramazan'da mazeretimizden dolayı tutamadığımız oruçlarımızı bayram sonrası Şevval ayında tutuyoruz. Bu tuttuğumuz oruç borcumuza sayılır mı, yoksa Şevval ayında olduğu için nafile oruca mı sayılır? (Rumuz: Şevval)

Oruç borcunuza sayılır, Şevval orucuna sayılmaz. Zaten kaza orucunuz varsa, nafile oruç tutmazsınız ve tutmamanız lazım. Çünkü bir an önce borçlarınızı ödemeniz gerekir.

Şevval ayında tutulması sünnet olan 6 gün orucunu oruç borcu olmayanlar tutar. Ayrıca oruç borçlarınızı Şevval ayı içinde tutarsanız, 6 gün orucu sevabını da alırsınız.

Diğer yandan sağlığınız yerinde ise Ramazan'da kazaya kalan oruçlarınızı bir an önce tutarsanız, hem borcunuzu ödemiş olursunuz, hem de oruç ayından yeni çıktığınız için kolay olur. Buna imkân yoksa en güzeli kısa kış günlerinde tutmaktır.

Arsanın zekâtı nasıl verilir?

Ticaret amacıyla alınan arsa ve tarlaya zekât düşer mi? Biz inşaat işi yapıyoruz ve satıyoruz. Bunun zekâtı nasıl oluyor? (Rumuz: İdris)

Ticaret ve yatırım amacıyla elde tutulan ev, arsa ve inşaat halindeki bina gibi taşınmazlar, istenildiği zaman hemen satılamayacağına ve fiyatı da zaman içinde değişeceğine göre bu mal varlıklarının zekâtını, satılmadığı sürece maliyeti ile rayiç bedelinin ortalaması üzerinden ödersiniz.

Not: Kitap dostlarımı bugün Sultanahmet Camii avlusunda kurulan kitap fuarındaki Nesil standına bekliyorum. M.P.

Bugün

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.