İdlib'de siviller bir bayramı daha evlerinden uzakta karşılamaya hazırlanıyor

İdlib'de siviller bir bayramı daha evlerinden uzakta karşılamaya hazırlanıyor

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde, Beşşar Esed güçlerince zorla yerinden edilen siviller, Türkiye ve Rusya arasında Mart 2020'de imzalanan ateşkes ortamında ancak evlerinden uzakta, Kurban Bayramı hazırlıklarına başladı

Kurban Bayramı'nı ateşkesin getirdiği kısmi güven ortamında karşılayan sivillerin büyük çoğunluğunun, iç savaş ve hayat pahalılığı nedeniyle kurban kesme imkanı yok.

Bayramı 12'nci kez iç savaşın gölgesinde evlerinden uzakta geçirecek siviller, Kurban Bayramı'nda Türkiye ve dünyadan gelecek yardımları bekliyor.

Pahalılık, kurban pazarlarını etkiliyor

Küçükbaş tüccarı Halid Ebu Muhammed, AA muhabirine, dolar kurunun yükselmesi nedeniyle kurbanlık koyunların pahalandığını söyledi.

Ebu Muhammed, "Sivillerin alım gücü yok. Geçen yıl kurban satışları daha iyiydi." dedi.

Sivillerin ekonomik durumunun kötü olduğunu ifade eden Ebu Muhammed, "Kurbanlık koyunların kilogram fiyatı 47 ile 55 Türk lirası arası değişiyor. Hayvanlarımızı zararına satıyoruz." diye konuştu.

İdlib'in kuzeyindeki Maratmısırın bölgesinde pazarda hayvan tüccarlığı yapan Nassan Saddam da "Hayvan yemi pahalı. Pahalılık tüccarları çok etkiliyor. Kuzu fiyatlarının kilosu 55 lira civarı, keçinin kilosu ise 32 ile 35 lira arası değişiyor." ifadelerini kullandı.

Kurban pazarındaki hareketliliğin, önceki yıllara göre az olduğunu söyleyen tüccar Ahmed Halid de kurban alışverişinin geçen yıla göre, yok denecek kadar az olduğunu söyledi.

Bölge halkının alım gücünün zayıf olduğunu vurgulayan Halid, "Piyasada küçükbaş pahalı. Kimse alışveriş yapmıyor. Besiciler, kış boyunca yoruldu. Bu hayvanları beslediler, borçlandılar." dedi

Besici Hasan Diyab da pahalılık nedeniyle kimsenin pazarda alışveriş yapamadığı söyledi.

İthal yeminin pahalı olduğunu ifade eden Diyab, "Halkın yaşadığı ekonomik sorunlar nedeniyle satış yapamıyoruz. Kurbanlıkların kilosunu 55 liraya satsam bile zarardayım. Bu yıl kurbanlık koyunlara talep yok." diye konuştu.

İdlib'deki durum

Türkiye, Rusya ve İran, 2017'deki Astana toplantısında Esed rejiminin kontrolünde olmayan alanda 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturma kararı aldı.

Rejim, İran destekli teröristler ve Rusya, saldırılara devam edip 4 bölgeden 3'ünü ele geçirip İdlib'e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018'de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için ek mutabakata varsa da saldırılar Mayıs 2019'da tekrar şiddetlendi. Türkiye ile Rusya’nın 5 Mart 2020'de sağladığı yeni mutabakatın ardından ateşkes büyük ölçüde korunuyor.

2017-2020 döneminde saldırılardan kaçan yaklaşık 2 milyon sivil Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.