İçki ve tütünü yasaklayan padişah

İçki ve tütünü yasaklayan padişah

Tütün ve afyondan nefret ettiği rivayetine rağmen içkiye aşırı derecede düşkün olması ile biliniyor

Risale Haber-Haber Merkezi

5 Ağustos, Osmanlı Devleti için önemli bir tarih. Osmanlı Devleti'nin en güçlü padişahlarından olan IV. Murad, 5 Ağustos 1634 tarihinde içkiyi yasaklayarak meyhaneleri yıktırmıştır.

Sultan 4. Murad, sadece alkolü değil, tütün ve kahvehaneleri de yasaklamıştır. Tütün ve afyondan nefret ettiği rivayetine rağmen içkiye aşırı derecede düşkün olan IV. Murad, Edirne’den İstanbul’a döndükten sonra çıkacağı İran seferi öncesinde içki yasağı ilân ettirip meyhâneleri yıktırdı (10 Safer 1044 / 5 Ağustos 1634). Kahve ve tütün yasaklarında olduğu gibi bunu da şiddetle uyguladı. 

Bunun sebebi olarak da 1631'deki büyük İstanbul yangınının tütün içen sarhoş yeniçeriler tarafından çıkarılması söylenmektedir. 

İslam'da içkinin yasak oluşu

İçki İslam dininde de büyük haramlardan birisidir. İçki, İslam'da tedrici bir yolla, dört aşamada yasaklanmıştır. Cahiliyye döneminin köklü alışkanlıklarından birisi olan şarap içmek, kademe kademe yasaklanarak, Müslümanların yasağı kanıksamalarında kolaylık sağlamıştır. 

İçki yasağında izlenen bu yol, hükümlerin teşrîinde İslâmiyet’in takip ettiği aşamalılık ve hükümlerin dayanacağı sağlam zemin oluşturma metodu için iyi bir örnektir. Toplum kademe kademe böyle bir yasağa hazırlandığı, nüzûl sebebi teşkil eden olaylar da içkinin yol açtığı ve açabileceği zarar ve kötülükler hakkında yeterince fikir verdiği için âyette getirilen bu yasak bütün sahâbe tarafından sevinçle karşılanmış, Resûl-i Ekrem de, “Allah Tealâ şarabı haram kılmıştır. Kim elinde ondan bir şey olduğu halde bu âyet kendisine ulaşırsa onu ne içsin ne de satsın” buyurmuş, bu tâlimattan sonra halk evlerinde bulunan şarapları Medine sokaklarına dökmüş ve şarap kaplarını imha etmiştir (Müslim, “Müsâkat”, 67).

Böylece İslâmiyet, birçok zarar ve kötülüğün kaynağı olduğu bütün akıl sahiplerince kabul edilen içki kullanımını açıkça yasaklamıştır. (DİA, cilt: 21; sayfa: 459)

Kur'an'da içkinin kesin bir dille yasaklandığı ayetler Maide Suresi'nin 90. ve 91. ayetleridir:

Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir, bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yoluyla aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?” (el-Mâide 5/90-91)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum