IBM 100 kat hızlı kuantum bilgisayar geliştirdi

IBM 100 kat hızlı kuantum bilgisayar geliştirdi

Kuantum bilgisayar yarışında işler kızışmaya devam ediyor. IBM tarafından yeni geliştirilen kuantum bilgisayar mevcut rakiplerinden 100 kat daha hızlı işlem yapabiliyor.

Son dönemde pek çok teknoloji şirketinin hedefinde olan kuantum üstünlüğüne sahip bilgisayar üretme yarışı yeniden hız kazanmışa benziyor. 

Engadget’ta yer alan habere göre, IBM, Google, Microsoft, Intel ve Amazon gibi sektörün önde gelen şirketlerinin yer aldığı yarışta yeni bir gelişme yaşandı.

IBM konu ile ilgili yaptığı yeni açıklamada bilgisayarlarının konvansiyonel yöntemler ile aylar sürecek işlemleri birkaç saat içinde gerçekleştirdiği bilgisinin altını çizdi.

En yakın rakibinden 100 kat daha hızlı

Klasik ve kuantum hesaplamayı birlikte yürüten bir yol bulduklarını belirten şirket, ‘Qiskit’ adını verdikleri bu yöntem sayesinde işlemlerin 100 kat daha hızlı bir şekilde yapılabildiğini duyurdu.

Kendi başına daha fazla devrenin "çok daha hızlı" bir hızda çalışmasına izin veren ve Qiskit, kuantum programlarını saklayabiliyor ve bu sayede diğer kullanıcılar da bunları çalıştırabiliyor.

Kullanıcının bilgisayarı ile kuantum çipi arasındaki gecikmeyi azaltmak için programları kuantum makinelerinin yanında bulunan geleneksel donanıma da yükleyen Qiskit’in bu yıl içinde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Google’ın iddiasını yalanladı

Geçtiğimiz dönemde Google, kuantum üstünlüğüne sahip bilgisayar üretmeyi başardıklarını duyurmuş, söz konusu modelin mevcut en hızlı süper bilgisayarların 10 bin yılda yapacağı işlemleri 200 saniyede yapacak kapasiteye sahip olduğunu öne sürmüştü. 

KAYNAK: NTV

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.