İbadet, yaratılışın ücreti ve neticesidir, sevap Cenâb-ı Hakkın keremidir

İbadet, yaratılışın ücreti ve neticesidir, sevap Cenâb-ı Hakkın keremidir

Günün Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

﴾ اَلَّذِى خَلَقَكُمْ 1 ﴿ esmâ-i müphemeden olduğu için, merci ve medlûlü ancak sıla denilen dahil olduğu cümle ile malûm olur. Meselâ; اَلَّذِى جَۤائَكَ 2 denildiği zaman, gelen adamın yalnız sana gelmekle malûmiyeti var, başka cihetten malûmiyeti yoktur. Binaenaleyh, burada رَبِّ kelimesinin اَلَّذِى ile vasıflandırılması Cenâb-ı Hakkın marifeti, hakikatiyle olmayıp ancak ef'âl ve âsârıyla olduğuna işarettir.

İcad, inşa veya başka bir kelimeye tercihan yaratılışın güzel şeklini ifade eden خَلَقَ 3 tâbiri, insanlardaki istidadın sedad ve istikametçe ibadete elverişli olduğuna işarettir. Ve keza ibadet, yaratılışın ücreti ve neticesidir. Bu itibarla sevap, ibadetin ücreti olmayıp, ancak Cenâb-ı Hakkın kereminden olduğuna işarettir.

﴾ وَاَلَّذِينَ مِنْ قَبْلِكُمْ 4 ﴿ Merci ve medlûlünün adem-i malûmiyetine delâlet eden اَلَّذِينَ evvelki insanların ölümle mahvolup gittiklerine ve onların ahvâlini bildirecek bir bilgi olmadığına ve yalnız sizin gibi bir kısım mahlûklar onların yerlerine gelmekle, o mahvolan insanların tarifleri mümkün olduğuna işarettir.

Dipnot-1: Sizi yaratan.
Dipnot-2: Size gelen.
Dipnot-3: Yarattı.
Dipnot-4: Sizden öncekileri de.

Bediüzzaman Said Nursi
İşârâtü'l-İ'câz