Hüseyin YILMAZ

Hüseyin YILMAZ

Muhammed Celâlî'ye Dair Bir Sehiv!

Kaynaklara göre, Üstad Bediüzzaman'ın sistematik tahsil hayatı üç aydan ibaret. Hocası, Celâlî Âşireti Konfederasyonu'nca bugün nüfusunun on iki milyonu bulduğu söylenen, Kürtlerin en büyük âşiretlerinden Celâlî Âşiretine mensub, Molla Muhammed Celâlî.

Molla Muhammed, Arvasîlerden Seyyid Abdulaziz Efendi'nin kızı Hatice Hanım'la evli olmak hasebiyle Arvasîlerin damadıdır. Celâlî'nin oğlu Nizameddin, bu evliliğe atıfla Arvasilerin yeğeni olduğunu söyler. Seyyid Abdulaziz aynı zamanda Arvasîlerin meşhurlarından Seyyid Abdulhakim'in pederidir. Ârvasîlerin Üstad'a gösterdikleri re'fet ve dostluğun yerini tatsız bir muarazaya terk ettiği tek istisnadır Seyyid Abdulhakim. Külliyatta "Yaşlı Hoca" zamiriyle bahsi geçer.

Üstad'ın hocasının Nurcu kaynaklarda Ârvasî olarak yer almasının muhtemel iki sebebi var: Birincisi, çok sert tabiatlı ve kavgacı Celalîlerden böylesine âlim ve fâzıl mümtaz bir âlimin çıkmış olmasına ihtimal vermemeleri. Diğeri ise Muhammed Celâli'nin Arvasîlerin damadı olmasının sebebiyet verdiği anlaşılabilir karışıklık.

Muhakkak olan şu ki, Muhammed Celalî, bizim kaynaklarda yer aldığı gibi "Celâliler arasında uzun zaman yaşadığı için o unvanla yâd edilmiş bir Arvasî değil", Celâlîdir.

celali1.jpgcelali2.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.