Hakikate buharlaşmak

Bir gencin Risale okumasıyla üzerinde gördüğüm değişim ile; “Risalelerin” ne kadar hayatın içinde ve canlı olduğunu bir kez daha müşahede ediyorum. Bununla gençliğime gidiyor, heyecan ve şevk devrini hatırlıyorum, bir nevi bahar kokusunu duyuyorum.

Nur Risalelerin “Fidanlığı” Mesnevi Nuriye, onda adeta bahar fidanlığına dönüştü, “anlamasam da 50 sayfa okudum, çekiciliği var, cazibesi var, mürşit gibi feyiz veriyor” gibi tespitleri üzerine sohbet ediyor, konuyu genişletiyor, yeni pencereler açıyoruz.

Öncesinde zaten müdakkikti! O arayış onu Kur’an tefsiri Risalelerle buluşturdu, yeni yol açtı, fidanlık bahçesinde gezdiriyor, hakikat yolunda yeni merhaleye taşıyacak gibi.

Düşünüyor, sorular soruyor cevapla arıyor, okumaya devam ediyor. İlk devre şevk devresi (ruhun meseleleri kavraması) içinde, uzasın devam etsin niyetinde…

Ne ki akış hep aynı olmuyor sonraki devre muhabbet devresi; “Risale-i Nur kalpte mekân tutar.” Üçüncü devre sebatta tehlike var, ülfet başlar irtibat azalır, afaka dalınır malaniyatla meşgul olunur. Ülfeti aşan sadakat devresine girer, son devre sıddıkıyet makamı.

Onun şevkiyle şevkleniyor ülfet damarlarımı koparmaya çalışıyor, eksiklerimi görüyor, noksanlıklarımı fark ediyor, geçen zamanı iyi değerlendiremediğime hayıflanıyorum!

Böylesi sohbet ne güzel; anladıklarını anlatmak, müzakere etmek, mütalaa etmek… “Fenafil ihvan” böyle bir şey olsa gerek.

Üç beş kişi ile bu ilim meclislerinin devam etmesi dünyada cennet bahçesi, haftada birkaç gün devam ettiğini düşünün, mümkün olsa her gün olsa, niyeti halis olan her gün yapar, her “an”a taşır.

Niyet, nazar meselesi…

Kıtalar böyle fethedilecek, yeryüzü böyle kurtulacak; bu bir gönülle başlamadı mı ve şimdi gönülden gönüle akıldan akıla akmıyor mu?

Baharın farkında mıyız; baharın içinden geçiyoruz, içimizden bahar geçiyor mu? Dünya fesada dönse de bahar çiçekleri yeşermeye devam ediyor, elbet bir gün gül gülistan olacak.

Ümitsiz olmaz, rüyasız olmaz.

Gençte gördüğüm gerçeklik afakî umut değil canlı bir müşahede, rüya değil hayatın kendisi. Ülfeti kırıp dikkati celp etsek nice bahar çiçeklerinin yeşerdiğini fark edecek, yeniden şevklenecek, bahar olup hakikate buharlaşacağız vesselam.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
5 Yorum