Hür Adam'ı izleyenler RisaleHaber'e anlatı

Hür Adam'ı izleyenler RisaleHaber'e anlatı

Hür Adam filmini izleyenler, filmi RisaleHaber'e anlattılar...

M.Emin Benek'in haberi

Vizyona girmeden haftalar öncesinde tartışma başlatması ile bir anda gündem olan “Hür Adam” filmi, sinema izleyicisinin merakını arttırdı. Filme merak da vizyona girdiğinin ilk gününde salonlara yansıdı. Filmin biletleri, tüm sinema salonlarında tükendi.

Filmin esas değerlendiricisinin izleyiciler olduğunu düşünerek, filmi izleyenlerle kısa kısa röportajlar yaptık. İşte İzleyiciler ile yaptığımız söyleşiler:


eminhuradam.jpgHalil Yüksel – Öğrenci – 27 yaşında

Bence alanında, bir başlangıç olarak çok güzeldi. Çekimleri, dekorları, kostümleri ve oyunculukları çok iyiydi. Biyografi filmi genelde zor çekilen bir filmdir. Biyografiyi film formatında izleyiciye aktarmak zordur. Bence bu zorlukların çoğunun üstesinden gelmişlerdi. Ben çok başarılı buldum.

Bediüzzaman hakkında bilmediğim birçok ayrıntıyı öğrendim. Ben hayatını daha önce okumuştum, az-buçuk biliyordum ama bence hayatını güzel nakletmişler. Özellikle başrol oyuncusunu çok başarılıydı.

Fatma Tuna – Ev Hanımı – 70 yaşında

Film çok güzeldi. Ağladım, çok ağladım. Ağlamaktan turşuluk gibi oldum. Çok beğendim, çok şahaneydi.

Bediüzzaman'ın çektiği sıkıntıları bu kadar bilmiyorduk.


eminhuradam-(1).jpgAbdurrahman Akbaş – Öğrenci – 20 yaşında

Film gayet güzeldi. Beklediğim gibiydi. Objektif bir filmdi yani bir ırkı, dini, ulusu taraf tutmamışlardı. İslam’ın inançlarını, hoşgörüsünü insancıl yani hümanist bir şekilde gösterdiler. Gayet beğendim.

Türk-Kürt halkının yüzyıllarca kardeşçe yaşamış olduğunu, her iki tarafında dış güçlerin etkisiyle karşılaşmış olsa da kardeşliklerini bozmadıklarını öğrendim. İnşallah kıyamete kadar kardeşliğimizi bozmayacağımıza inanıyorum.


İsim vermeyen bir izleyici - 29 yaşında

Beklediğimiz gibi etkili, çok güzel bir filmdi. Güzel canlandırmış oynayan kişi. Başrol oyuncusu Mürşit Ağa Bağ çok etkili bir oyunculuk sergilemiş. Ailecek geldik, herkes etkilenmiş durumda.

eminhuradam-(4).jpg

Emine Hanım – Ev Hanımı - 41

Çok beğendim. Filmin çekildiği iyi oldu. Hayatı hakkında bayağı bilgi sahibi olduk. Said Nursi Hazretlerinin bu kadar çile çekiğini bilmiyorduk. Allah ondan razı olsun. Allah mekanını cennet eylesin inşallah.

eminhuradam-(2).jpgBasri Özyurt – Öğrenci – 21 yaşında

Güzeldi. Said Nursi ile ilgili yapılan ilk film çalışması. Beğendik emeği geçenlerden Allah razı olsun.

Said Nursi’nin 15 gün aç bırakıldığı sahne etkileyiciydi. Hüzünlendik.

Büyük bir önyargısı olan birinin fikirlerinin değişeceğini düşünmüyorum çünkü resmi tarihin ve Said Nursi’nin yansıtılışından kaynaklı bir önyargı var. Ama en azından bir soru işareti bırakır. ‘Acaba ?’ demek için iyi bir başlangıç oldu.

İsim vermeyen bir izleyici - 33 yaşında

Filmi çok başarılı buldum. Bu kadar sıkıntı çektiğini okuduğumuz kitaplarından biliyorduk ama şimdi görsel bir şekilde izleyince daha etkileyici oldu. Said Nursi ile Şeyh Sait çok karışan iki isim. Özellikle medyanın da etkisiyle karıştırılıyor. Bu filmi izleyen birisinin bu düşüncelerinin değişecektir inşallah.

Selçuk Alaca – Öğrenci – 21 yaşında

Bu filmi gayet güzel buldum. Film geriye dönük genişletmelerle belgesel türüne girmemiş. Bir dönem filmi olduğunu belli ediyor. Kendinizi kaptırabiliyorsunuz. Gayet güzeldi.

eminhuradam-(3).jpgEn çok hoşuma giden sahne Bediüzzaman Hazretlerinin 31 Mart ayaklanması sonrası savunması ve annesiyle karşı karşıya geldiği an ve “Zalimler için yaşasın Cehennem” dediği sahne.

Mustafa Kemal ile karşılaştığı sahne güzeldi fakat üzerinde oynanmış değiştirilmişti. Beklenti içindeydik fakat biraz resmi tarihin izin verdiği sınırlarda kalınmış herhalde.

Said Nursi hakkında önyargıları olanların filmi izledikten somra bakış açılarında değişiklik olacağına inanıyorum. Çünkü halkımız tarihini çok araştıran, bilen bir halk değil. Bediüzzaman Said Nursi ile Şeyh Sait’i karıştıranlar var. İngilizlerle işbirliği yaptığını, Kürdistan’ı kurmak için mücadele ettiğini düşünenler var. Aynı şekilde kurtuluş savaşına katılmadığını iddia edenler var. Bu filmi katı önyargıları olmayan biri izlese fikirleri değişir.

***

Filmin çıkışında eve dönüş yolunda, dolmuşta arkamızdaki iki bayan yolcunun “Hür Adam” ile ilgili konuşmaları dikkatimizi çekti ve onlar ile “Hür Adam”, “Bediüzzaman” hakkında görüş almak istedik. İşte hanımlarla yaptığımız mini röportaj’ın detayları:

“Hür Adam” filmini izlediniz mi?

İzlemedim.

Film öncesi düşünceniz nedir ?

Filmin afişini görünce merak ettim. Bu kadar zikredildiğine göre ‘var bir şey’ diye düşündüm.

Bediüzzaman Said Nursi’yi tanıyor musunuz?

Biliyorum.

Nasıl biliyorsunuz?

Valla yani o Nur Cemaatinin esas hocası olarak biliyorum. Oradan ilham aldığını biliyorum. Yani esas cemaatinin Said Nursi’den çıktığını biliyorum.

“Hür Adam” filminden ne bekliyorsunuz?

Valla bilmiyorum. Arkadaşımla konuşurken de “Övüyor mu? Sövüyor mu? diye merak ettim” dedim. Film hakkında hiçbir fikrim yok ama merak ediyorum.

www.RisaleHaber.com