Hudeyde'de barışı sağlama çabaları sürüyor

Hudeyde'de barışı sağlama çabaları sürüyor

İsveç'te yapılan Yemen toplantılarında Birleşmiş Milletler Yemen'in Hudeyde bölgesinde barışın sağlanmasını istiyor. Hudeyde çatışmaların ve insani krizlerin en yoğun olduğu bölge olmasıyla dikkat çekiyor.

Birleşmiş Milletler'in sunduğu öneri, Husi milislerinin kentin sahil şeridinden çekilmesini, buna mukabil meşru hükümet güçlerinin de saldırılarını durdurmasını öngörüyor.

Öneri, daha sonra Hudeyde kentinde ortak askeri-güvenlik komisyonu kurulmasını içeriyor.

BM’nin bu girişimi, bir süredir kuşatma altında bulunan Taiz kentini de kapsıyor.

Gözlemciler görevlendirilebilir

AFP haber ajansının elde ettiği ve uluslararası kuruluşlar tarafından tanınan meşru hükümet yetkililerinin de onayladığı öneri metnine göre BM, anlaşmanın uygulanmasını sağlamak için Hudeyde Limanı ve diğer limanlara gözlemci yerleştirme teklifinde bulundu.

Meşru Hükümetin Heyeti Üyesi Hadi Hic, BM’nin girişimi ile ilgili olarak, “Dosya şu an çalışılıyor. Cevaplar yakında yayınlanacak” dedi.

"Hudeyde'den çekilme kapsamlı bir anlaşmanın parçası olmalı"

Görüşmelere katılan Husi Heyeti Üyesi Selim Muğlis ise “Bu dosya hakkındaki tartışmalar hala büyük” diyerek, Husilerin konumuna atıfla, Hudeyde’den çekilmenin kapsamlı bir anlaşmanın parçası olması gerektiğine işaret etti.

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths ise düzenlediği basın toplantısında,tarafların çatışmaların devam ettiği Hudeyde ve Taiz bölgesinde gerginliğin azaltılmasına yönelik yaklaşımda bulunduğunu belirtti.

Hudeyde ve Taiz'de "taraflara silahı bıraktırıp bir barış anlaşması imzalatmanın zorluklarına" dikkati çeken Griffiths, "Bu iki yerde ilerleme kaydedebilirsek, Yemen için büyük bir iş yapmış olacağımızı düşünüyorum. Ayrıca gelecek yılın başlarında tekrar bir araya geldiğimizde büyük bir itici güç olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen perşembe günü başlayan İsveç'teki Yemen konulu istişare toplantılarının 13 Aralık'a kadar sürmesi bekleniyor.

Yemen'de diyalog çabaları

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, 2015'te İsviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile 2016'da Kuveyt'te yapılan 3'üncü turun ardından 2 yıl önce sekteye uğramıştı.

2 yıl aradan sonra 6 Eylül'de Cenevre'de yapılması planlanan Yemen konulu istişare toplantıları, Husilerin katılımının sağlanamaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten bu yana Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Kaynak: AFP, AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.