Hubble'ın çektiği Kelebek nebulası Subhanallah dedirtti

Hubble'ın çektiği Kelebek nebulası Subhanallah dedirtti

Cenab-ı Hakk'ın sanatı yarattığı her şeyde muhteşem bir sanat var

ABD ve Avrupa Uzay Ajanslarının ortak programla işlettiği Hubble Uzay Teleskobu, iki yeni fotoğrafla uzayın muhteşem yanını bir kez daha gözler önüne serdi.

Paylaşılan fotoğraflar, Kelebek Nebulası olarak da adlandırılan NGC 6302'yi ve Kalkanböceği Nebulası diye adlandırılan NGC 7027'yi gösteriyor. Bunlar, bilinen en bulutsu nebulalar arasında yer alıyor.

Yıldızlardan bazıları, hayatlarının sonuna yaklaştığında hızlı bir şekilde dönmeye ve etrafa sıcak gaz ve parçacıklar yayıyor. Hubble Teleskobu, nebula (bulutsu) ismini alan bu tarz olayları incelemek için daha önce de kullanılıyordu. Ancak ilk defa tüm dalga boylarını gözlemleyebilen teleskobun 3 numaralı geniş açı kamerası kullanıldı.

Bu sayede araştırmacılar, söz konusu bulutsuların hangi aralıklarla genişlediğini gözlemleyebiliyor. Çalışmayı yürüten Rochester Teknoloji Enstitüsü'nden Joel Kastner, "Fotoğrafları indirirken kendimi bir şeker mağazasında gibi hissettim" diyor.

Bulutsu nebulaların kaynağı net olarak bilinmiyor. En yaygın teoriye göre nebulaların merkezinde iki yıldız birbiri etrafında dönüyor ve patlamalar göreceli olarak daha zayıf olan yıldızdan geliyor. Araştırmacılar, teleskoptan elde edilen görüntüleri, var olan teorileri incelemek üzere kullanacak.

euronews

kelebek1-001.jpgbocek.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.