Huawei'den sponsorluğunu bitiren Griezmann'a 'Uygur' cevabı: İnsan hakları sicilimizi konuşalım

Huawei'den sponsorluğunu bitiren Griezmann'a 'Uygur' cevabı: İnsan hakları sicilimizi konuşalım

Çinli teknoloji devi Huawei, "Uygur politikası nedeniyle" sponsorluk anlaşmasını fesheden Fransız futbolcu Antoine Griezmann ile "insan hakları sicilini" paylaşmak istediğini duyurdu.

Huawei, Griezmann'ı insan hakları, eşitlik ve ayrımcılığı ele almak için ``"şirket içinde en üst düzeyde" görüşme yapmak ve çalışmalarını aktarmak için davet etti.

Barcelona'nın Fransız golcüsü, sponsorları arasındaki Huawei firmasının, Çin'in Uygur Türklerine yönelik yüz tanıma sistemi geliştirilmesine yardımcı olduğu iddiası üzerine şirketle bağını kopardığını bildirmişti.

Şirket, yaptığı açıklamada, ``"Huawei, etnik ayrımcılığı gerçekleştirmek için teknoloji kullanımı da dahil olmak üzere her türlü ayrımcılığa karşı çıkıyor." dedi. ``

Açıklamada, "İnsanları etnik gruplarına göre tanımlayan sistemler geliştirmiyor veya satmıyoruz; teknolojilerimizin herhangi bir topluluğun üyelerine karşı ayrımcılık veya baskı yapmak için kullanılmasına göz yummuyoruz." ifadelerine yer verildi.

Griezmann'ın duyurusu, Huawei'nin Çin'in Uygurları izlemesine ve baskı altına almasına yardımcı olabilecek yazılımları test ettiği yönündeki haberlerin ardından geldi.

"Huawei, insan haklarına saygı duyulmasına katkı sunmalı"
Griezmann, Instagram hesabından yaptığı açıklamada, "Huawei şirketinin, yüz tanıma yazılımı kullanarak 'Uygur alarmı' denilen sistemin geliştirilmesine katkıda bulunduğuna dair çıkan kuvvetli şüphelerin ardından firmayla ortaklığımı derhal sonlandırdım. Huawei'yi, yalnızca bu suçlamaları reddetmeye değil, bu kitlesel baskıyı kınamak için mümkün olan en kısa sürede somut adımlar atmaya ve insan haklarına saygı duyulmasına katkı sunması için etkisini kullanmaya davet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Çin'in ilk küresel teknoloji markası olan Huawei, teknoloji, güvenlik ve casusluk konusunda ABD-Çin arasında yaşanan geriliminin merkezinde yer alıyor.

AP'nin bir araştırmasına göre, Çin, Müslüman nüfusunu kontrol altına almaya yönelik kapsamlı bir kampanyanın parçası olarak Uygurlar ve diğer azınlıklar arasındaki doğum oranlarını düşürmek için önlemler alıyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.