Huawei gerilen ABD-Çin ilişkileri nedeniyle B planı geliştiriyor

Huawei gerilen ABD-Çin ilişkileri nedeniyle B planı geliştiriyor

Çinli teknoloji devi Huawei, Google ve Microsoft’un yazılımlarını kullanamayacağı durumlar için kendi işletim sistemini geliştirmeye başladı. Huawei CEO’su Richard Yu Chengdong’a göre ABD-Çin arasındaki ilişkilerin cihazların işleyişini bozmaması için yed

ABD ile Huawei arasındaki ilişkiler son yıllarda çok gergin bir hale geldi. ABD yönetimi şimdiye kadar Çinli teknoloji devi hakkında ciddi iddiaları gündeme getirdi. ABD cephesine göre Çinli devin kuracağı bir 5G altyapısının Çin devleti tarafından casusluk işleri için kullanılacağı belirtiliyor.

Çinli şirket Huawei, Microsoft ve Google’ın ürettiği ABD yazılımlarını kullanmasının aniden engellenmesi ihtimaline karşı akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için kendi işletim sistemini geliştiriyor.

Android ve Microsoft kullanıyor

Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumunda olan Huawei, akıllı telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemini, Dizüstü ve tabletlerinde ise Microsoft’un Windows’unu kullanıyor.

Bu bizim B planımız

Huawei'nin CEO'su Richard Yu, son bir röportajda Alman yayını Die Welt'e, şirketin bir yedek işletim sistemine sahip olduğunu belirtti: "Kendi işletim sistemimizi hazırladık. Bu sistemleri artık kullanamayacak olursak, buna hazırlıklı oluruz. Bu bizim B planımız. Ama elbette Google ve Microsoft ekosistemleriyle çalışmayı tercih ediyoruz."

Müşterilerimiz mevcut işletim sisteminden memnun

Yu'nun yaptığı açıklamalar, Huawei'nin bir yetkilisi tarafından CNBC'ye doğrulandı. Yetkili, bu sistemlerin yalnızca hafifletici koşullar altında kullanılacağını ve en kötü senaryoda temel iş sürekliliği gerektiği için bulunduğunu belirtti: "Bu sistemleri kullanmayı beklemiyoruz. Dürüst olmak gerekirse bu sistemleri kullanmak istemiyoruz. Ortaklarımızın işletim sistemlerini tam olarak destekliyoruz. Onları kullanmayı seviyoruz ve müşterilerimiz de kullanmayı seviyorlar.

Huawei, dünya üzerinde Samsung'dan sonra gelen en büyük akıllı telefon üreticisi konumunda ve teknoloji devi büyümeyi sürdürüyor. Görünüşe bakılırsa Birleşik Devletler'in Huawei'yi Amerikan topraklarında istemediği durumlarda bile Google, en büyük müşterilerinden birini kaybetmek istemeyecektir. Üstelik sayıları giderek artan Huawei kullanıcıları için yeni akıllı telefonlarının Android uygulamalarını çalıştıramıyor olması, kabul edilebilir bir durum olmayacak.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.