Hollanda’da minareler

Kâinatın Kubbe-i asumanında okunan Ezan-ı Muhammedi(a.s.m.)vesilesiyle sayısız müslüman olanlar vardır. Kendimizin müşahede ettiği ,yıllar öncesi bir hatıratımla şimdi bulunduğum Hollanda dan bahsetmek istiyorum.Verilen bir adres neticesinde ve yeni müslüman olan Hasan Lehrer isimli  bir Alman ,beni  1969 un yaz aylarında Mevlana diyarı Konya’da buldu,sünnet olmak istiyordu,kendisini Konya Numune Hastanesinde sünnet ettirdik ve kendisine nasıl müslüman olduğunu sordum?..Cevap-“Beni Sultan Ahmed Camiinin minareleri müslüman eyledi.Bir seyahat için İstanbul’a gelmiştim.Sultan Ahmed Camiinin minarelerini görünce vucudum titremeye başladı.Caminin içine girdim ve Müslümanlığa orada karar kıldım.ve Sonra Hasan ismini aldım.” cevabı karşısında nasıl bir ülfetin içinde olduğumuzu hissettim..Bir çok kişiye bu hatıratı naklettiğimde o kişiler durup tekrar tekrar o minarelere bakmışlardır...

Aradan yıllar gecti,can dostlarımızın davet ve himmetleriyle geldigimiz Hollanda'da 400 bin Türkiyeli Hollanda da yaşıyor. 16 milyonluk Hollanda’da 900.000’in üzerinde Müslüman yaşamaktadır.Tespitlere gore 450 civarinda cami vardir. Hollanda Diyanet Vakfı'nın 140 Cami Şubesi bulunmaktadır. Bu Camilerin 29 tanesi temelden kubbeli ve minareli olarak inşa edilmiştir. Altı adedi ise kilise veya Havradan camiye tevil edilmiştir. Dün bunlardan bir tanesi olan Mevlana  camisini can dostlarimizla ve yapilan davet neticesinde ziyaret ettik .Mevcut mütevelli heyetinin anlatitkları karsisinda  .beni 1969 yillarindaki mezkur  hatirata götürdü. .

Aktarmak istedigim sudur; 1270 metre karelik alana  4 yilda ikmal edilen  ve ibadete acilan  Mevlana camisinin 2 minaresi var.Rotterdam şehrinin neresinen baksan görünen yukseklikte.Buraya mutevelli heyetinden randevu alarak gelen  Hollandali gayr-i muslimler  hayranliklarini gizlemiyorlar ve bunlarin bazıları müslüman olmaktadırlar.Bunlardan bir tanesi Meryem ismindeki hanim efendidir.Artik yabaci topluluklarina bu bayan gelip camiyi’, tevhid ve ibadeti anlatmaktadir.Yine bir Hollandalı vatandas haftanın bell bir gunünde buraya kadar gelip bu Çifte minarelere seyrederken heyecana geldiğini ve titrediğini söylüyor.

Evet o  açık gözle minarelere bakmak insana bambaşka ufuklar açıyor...Ezanlarla  birlikte ruhuna ürpertiler veriyor...Bu itibarla Ezanların ,Minarelerin ve Camilerin Dünyanın bütün beldelerine gidiyor ve gitmeye devam edecektir.Asr-ı saadetten bugüne kadar asırlar boyu Ezanlar ,Minareler ve Camiler ne muhteşem bir insicam ve ne muhteşem bir  nurani inşirah  çizmişler!..Bir camiden aldigimiz bu.akalim program muddetince neler alacaz ve neler verecez.Bir cami boyle ise digerleri nasil oldugu insaallah bu satirlarda gorecegiz.Çünkü yurtdışında camiler sadece namaz kılınan bir mekan değil, vatandaşlarımızın bir araya geldiği, acı ve mutlulukların paylaşıldığı, çocuklara Kur'an-ı Kerim ve dini bilgilerin öğretildiği sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapıldığı çok yönlü birer kültür merkezleridir.

Ikinci ugrak yerimiz Hollandanin bir manada Avrupanin  bir manevi ve onemli bir cekirdeği   Rotterdam’da İslam Üniversitesi ve İslam Üniversitesinin Rektörlüğünü büyük ve azim bir  gayretle Prof.Dr.Ahmet Akgündüz  ve yonetimi ürütmektedirler.Detaylarini ayri bir makalede zikredecegim.Çünki bu İslam Üniversitesinin varliği  elzem ve mülzemdir.Bu  Üniversitesite birinci gün Prof.Dr.Bünyamin Duran’ın nezaretinde  “ Mevlanadan esintiler ” Ikinci günün akşaminda ise Prof.Dr.Ahmet Akgündüz “   Kur’anda tebliğ metodu ” baslikli tebliginden sonra ,’ Hz.Bediüzzamandan çağımıza müjdeler; baslikli hitabede bulunduk.Bu ve emsali calişmalarimiz diger makalelerde olacak inşallah..Emegi gecenlere basta  fahri İslam gönüllüsü  Sn.Rıza Deniz  ve yakin dava arkadaslarina ve İslam Üniversitesinin Rektöru Prof.Dr.Ahmet Akgündüz  ve öğretim üyesi arkadaslarina  binler tebrik ve teşekkürler.

Yeni Asya

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.