'Hizbullah Suriye'den çekilmeli'

'Hizbullah Suriye'den çekilmeli'

Lübnanlı Şii din adamı Emin, Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri yanında savaşan Hizbullah'ın bu ülkeden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Lübnanlı Şii din adamı Ali el-Emin, Suriye'de Beşşar Esed rejimi güçleri yanında savaşan Hizbullah'ın bu ülkeden çekilmesi gerektiğini söyledi.

Lübnan'daki Şii merci Emin, Hizbullah örgütünün Suriye'deki iç savaşa müdahil olmasıyla Lübnan'a yönelik artan güvenlik tehdidi ve Türkiye'nin bölgedeki rolüne ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Bölgedeki gerilimin her geçen gün tırmandığını ifade eden Emin, "Lübnan, bölgedeki çatışmalar nedeniyle ortaya çıkan güvenlik riskinden en fazla etkilenen ülkelerden biridir. Çünkü Hizbullah'ın da aralarında olduğu bazı Lübnanlı grupların Suriye'deki iç savaşta yer alması, gelişmeleri Lübnan'ın etrafında şekillendiriyor." dedi.

Emin, Lübnan'ın ve Lübnanlıların Suriye savaşının etkilerinden korunmasının zor olduğunu belirterek, "Bu nedenle devletin Hizbullah'a bu savaşta tarafsız kalması gerektiğini söylemesi gerekiyor. Hizbullah, bir an önce Suriye'den çekilmelidir. Lübnan devleti, sınırını artık ordu eliyle koruyor. Sınırdaki çatışmaların Hizbullah nedeniyle uzamasından kaçınıyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'nin bölge halkları ve devletleriyle ilişkileri çok özel"

Lübnanlı din adamı, bölgedeki istikrarsız ortamın sona erdirilmesinde Türkiye'nin önemli rol üstlenebileceği vurguladı. Emin, "Türkiye bölgedeki büyük ülkelerden biri. Ayrıca bölge halkları ve devletleriyle ilişkileri çok özel. Bu nedenle bölgedeki farklı görüşleri kardeşçe bir araya getirme konusunda etkili bir rol oynayabilir. Bu rol, bölgedeki kaos ve savaş ateşini söndürmeye katkı sunabilir." diye konuştu.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da düzenlenen ve ABD Başkanı Donald Trump ile Arap ve diğer Müslüman ülkelerin liderlerini buluşturan zirveye de değinen Emin, toplantının bölge ülkeleri ile ABD ve Batı arasında sağlıklı ilişkiler kurulması bağlamında tarihi öneme sahip olduğunu ifade etti.

Zirvenin ardından olumlu beklentileri olduğunu kaydeden Emin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ümit ediyoruz ki Riyad'da gerçekleştirilen zirve tüm dünyayı tehdit eden çatışmaları sona erdirecek uluslararası bir işbirliğinin önünü açar. Farklı dinlerin ve medeniyetlerin barış içinde birlikte yaşamaları, aşırılık ve terörizm düşüncesinin reddedilmesi için açık bir çağrıydı bu zirve. Aynı zamanda nefret ve İslamofobi savunucularına güzel bir cevap niteliğindeydi."

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, iki hafta önce yaptığı açıklamada örgütün Lübnan'ın Suriye sınırındaki bölgelerden çekileceğini ifade etmişti.

Ancak Hizbullah, her ne kadar Lübnan-Suriye sınırından çekilmeye başladığını ilan etse de örgütün Suriye içinde Esed rejimini korumak için en az 10 bin silahlı militan bulundurduğu ifade ediliyor.

Hizbullah'a yönelik eleştirileri ve muhalefeti nedeniyle tehditler alan Şii din adamı Ali el-Emin, 2008'de Lübnan'ın güneyindeki Sur şehrindeki evinde düzenlenen suikasttan sağ kurtulmuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.