Hıristiyan Cenaze Servisi artık Müslümanlara da hizmet veriyor

Hıristiyan Cenaze Servisi artık Müslümanlara da hizmet veriyor

Berlin’de ilk kez Hıristiyan bir cenaze servisi Müslümanlara yönelik defin hizmeti sunmaya başladı.

Sosyal Demokrat Partili Federal Milletvekili Swen Schulz, Hafemeister Cenaze Servisi’nin Müslümanlara yönelik açılımını uyuma katkı olarak değerlendirdi ve "Uyumun tek yönlü bir yol olmadığını kavrayan başka şirketlere de ihtiyacımız var." dedi. 

Almanya’da ardı ardına yeni Müslüman mezarlıkları açılırken ilk kez Berlin’de bir Hıristiyan Cenaze Servisi Müslümanlara yönelik defin hizmetleri de sunmaya başladı. 

Başkent Berlin’de yerleşik Hafemeister Cenaze Servisi Müslümanlara yönelik defin hizmetleri sunmaya Spandau İlçesi’nde yıllardır uyum çalışmaları yapan Kültürlerarası Birlikte Yaşam Topluluğu'nun (GİZ) Alman işletmelerin de uyuma katkıda bulunmalarını öngören "Arbeit in Vielfalt" (Çalışma Hayatında Çeşitlilik) projesi kapsamında başladı. Çalışma Hayatında Çeşitlilik Projesi, Hafemeister Cenaze Servisi’ni Müslümanların defin işlemleri üzerine bilgilendirdi, aylar süren çalışmalar yapıldı, çalışmalar kapsamında Türkçe-Almanca olmak üzere iki dilde bir el bildirisi de hazırlandı. Proje ile işletme sunulan hizmeti kamuoyuna duyurmak amacıyla Spandau’daki Gatow Müslüman Mezarlığı’na basın mensuplarının da katıldığı bir ziyaret gerçekleştirdi.

Hafemeister Cenaze Servisi Müdüresi Sieglinde Berger, "Alman tarafı olarak uyuma katkıda bulunmak, Müslüman Berlinlilere acılı günlerinde yardımcı olmak bizi mutlu ediyor. Bizim her dine saygımız var. Barış ve huzur içinde yaşayabilmemiz için birbirimizin kültürüne, geleneklerine saygı göstermemiz şart." dedi. 

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Milletvekili Swen Schulz ise Müslümanlara yaptığı açılım ile Hafemeister Cenaze Servisi’nin diğer işletmeler için örnek teşkil ettiğini söyledi. 

"İslam dini Almanya’ya ait olduğu gibi bütün yaşama alanlarıyla da Almanya’nın bir parçasıdır." diyen Schulz, "Ölüm hayata dair, kaçınılmaz bir olgu. Bu gerçekten hareketle Berlin'de Müslüman mezarlıklarının olması çok önemli. Hıristiyanlar için cenaze servis hizmetleri sunan bu kadar köklü bir şirketin İslami defin hizmeti sunmasını da büyük bir saygıyla karşılıyorum. Böyle bir hizmetin varlığından haberdar olduğumda uyum adına harika bir örnek olduğunu düşündüm. Bu hizmeti destekliyorum, zaten mezarlık ziyaretine de bu desteğimi vurgulamak için katıldım." şeklinde konuştu. 

GEÇEN YIL 250 MÜSLÜMAN DEFNEDİLDİ

Kültürlerarası Birlikte Yaşam Topluluğu’nda Uyum Projesi Müdüresi Britta Marschke ise Hafemeister Cenaze Servisi’nin açılımını göçmenlerle Almanların ortak yaşamlarındaki 'normalleşme' olarak nitelendirdi. Projede danışman olarak görevli Musa Bozkurt da "Eskiden burada vefat eden insanlarımızın cenazeleri Türkiye’ye gönderiliyordu. Şimdi artık bu azalıyor, definler daha çok burada yapılıyor. Her zaman Türkiye’ye gitmek kolay olmuyor ama buradaki mezarlığa her cuma gidip yakınlarımızın, sevdiklerimizin ruhuna fatiha okuyabiliriz." ifadelerini kullandı.

Başkent Berlin’de iki değişik ilçede Müslüman mezarlığı bulunuyor. Birisi Neukölln’de, diğeri ise Spandau İlçesi’nde. Spandau İlçesi’ndeki Gatow Müslüman Mezarlığı’na geçen yıl 250 Müslüman İslami usullere göre defnedildi. Hıristiyanların da gömüldüğü Spandau İlçesi’ndeki mezarlığın büyüklüğü 13 hektar. Bunun 8 hektarı Müslümanlara ayrılmış durumda. 

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.