Hindistan Müslüman lideri 'koronavirüs yayma' suçundan cinayetle yargılayacak

Hindistan Müslüman lideri 'koronavirüs yayma' suçundan cinayetle yargılayacak

Hindistan'daki İslami Tebliğ Cemaati lideri Muhammet Saad Kandehlevi, koronavirüsün yayılmasına sebep olduğu gerekçesiyle cinayetle yargılanacak.

İlk olarak koronavirüs nedeniyle ülkede ilan edilen geniş ölçekli toplanma yasağını ihlal etmekle suçlanan Tebliğ Cemaati lideri, mart ayının ortasında düzenlenen toplantılar sebebiyle salgının yayılmasına ve ölümlere sebep olmakla suçlanıyor.

Tebliğ Cemaati'nin Yeni Delhi'deki merkezini mühürleyen Hindistan emniyetinin sözcüsü, "Daha önce Kandehlevi hakkında ilk bilgi raporunu sunulmuştu, şimdi bu rapora 304 sayfa daha eklendi," açıklamasında bulundu.

Cemaati lideri Muhammet Saad Kandehlevi, suçlu bulunması halinde 10 yıl hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Tebliğ Cemaati'nin mart ayı ortasındaki etkinliklerine katıldığı belirlenen ve aralarında Malezya, Endonezya ve Bangladeş'ten gelenlerin de olduğu binlerce üyesi karantinaya alınmıştı.

Hindistanlı yetkililer, ülkede nisan ayı başında görülen yaklaşık 3 bin Covid-19 vakasından bininin Tebliğ Cemaati'nin söz konusu etkinliğine katılanlar ya da bu kişilerin temas ettiği kişilerden oluştuğunu duyurmuştu. Başkent Yeni Delhi'deki 1561 vakadan 1080'i Tebliğ Cemaati'nin etkinlikleriyle bağlantılı olduğu düşünülüyor.

Cemaatin ileri gelenleri, merkezlerini ziyaret eden takipçilerin birçoğunun, hükümetin üç haftalık bir sokağa çıkma yasağı ilan etmesinden sonra burada mahsur kalarak sığınmak durumunda kaldığını söyledi.

Hindistan’da Covid-19 vakaları perşembe günü itibariyle 12 bini aştı, 414 kişi hayatını kaybetti.

Tebliğ Cemaati

Tebliğ Cemaati, Hint İslam dünyasında eski usul medrese faaliyetleriyle tanınan bir buçuk asırlık Diyobendiyye teşkilatı içinden doğan bir organizasyon. Dini eğitimde medreseyi yeterli görmeyen, bir başka deyişle insanların medreseye gelmesini beklemek yerine onların bizzat ayağına İslam’ı götürmeyi hedefleyen bir Diyobend hocası olarak Mevlana İlyas Kandehlevi, Tebliğ faaliyetlerini 1926 yılında Hindistan’da başlattı. Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’da siyasi faaliyetler içinde olan Diyobendilerin aksine Tebliğciler siyaset yapmaya ilkesel olarak karşıydılar. Titizlikle uydukları bu kuralın bir sonucu olarak Tebliğ Cemaati mensupları, tebliğlerini gerçekleştirmek için Kuzey Kore gibi birkaç ülke dışında, dünyanın her tarafına rahatlıkla ulaşabiliyor. Hâlen 160 kadar ülkede faal olduğu bilinen cemaatin sadece Hint alt kıtasında 80 milyon kadar sempatizanının olduğu tahmin ediliyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.