Hilafet TBMM'de beklemede tutuluyor

Hilafet TBMM'de beklemede tutuluyor

Şenocak 1924 yılında halifelik makamının kaldırıldığını, hilafetin ise hala TBMM'de beklemede tutulduğunu söyledi

UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü Başkanı ve Garbiyat Batı Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Naciye Selin Şenocak, "hilafet bizde şu anda TBMM'de" dedi.

İstanbul Aydın Üniversitesinde "Bölgede Dini Cereyanlar Çalıştayı" yapıldı. Burada konuşan Şenocak 1924 yılında halifelik makamının kaldırıldığını, hilafetin ise hala TBMM'de beklemede tutulduğunu söyledi.

Hilafetin, Türkiye'nin kontrolünde, Meclisin bünyesinde var olan bir kurum olduğunu kaydeden  Şenocak, şöyle konuştu:

"1924 yılında halifelik makamı kaldırıldığı zaman yerine Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Fakat Diyanet İşleri Başkanlığının işlerine hilafet meselesi girmiyor. Şu anda Müslüman ülkelerin yaşadığı en büyük sıkıntı, siyasi bir birliğin olmaması Müslüman ülkeler arasında. Bu siyasi birliği de ancak hilafet kurumu yapabilir. Bu bahsettiğim dini bir olgu değil, seküler bir kurum. Müslüman ülkelerin bir araya geldiği siyasi bir teşkilatın yeniden yapılandırılması lazım. Bu hilafet. Türkiye'nin dini bir liderlik veya halifeliğin dini bir olgu değil, seküler bir olgu olduğunu, siyasi bir teşkilatın yeniden gelmesi ve başını Türkiye'nin yönetmesi gerektiğini, bu 5 Müslüman ülkenin liderliğinde 71 Müslüman ülkeyi ilgilendiren bir teşkilat.

Bunlar dünyadaki Müslümanlara karşı baskı, savaşlar, onların güvenliği, Avrupa'daki yanlış algılar, Müslümanlar arasındaki çatışmaları kontrol altına alabilecek siyasi bir güç. Birleşmiş Milletler (BM) Teşkilatı gibi. BM bünyesinde de bir güç odağı olması, bunun Türkiye'nin liderliğinde yapılması gerekiyor. Çünkü hilafet bizde şu anda. TBMM'de."

aa

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.