Her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atık, sulara bırakılıyor

Her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atık, sulara bırakılıyor

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF), plastik atıkların okyanusların her köşesine ulaştığını belirterek, mikroskobik tek hücreli planktonların en küçüğünden, en büyük balinalara kadar denizdeki canlılarda artık plastik atık görüldüğü uyarısında bulundu

Plastik atıklarla ilgili mücadelenin artırılmasını isteyen WWF, plastik atıklarla ilgili acilen uluslararası bir sözleşme hazırlanması çağrısında bulundu.

Küçük plastik atıkların gezegenin en uzak ve bakir bölgelerine bile sızdığı uyarısı yapılan WWF raporunda, Arktik Okyanusu'ndan, okyanusların en derin bölgesi Mariana Çukuru'ndaki balıklara kadar her yerde plastik görüldüğü aktarıldı.

Bu konuda şu ana kadar uluslararası bağlayıcı bir sözleşme olmamasının oluşturduğu sıkıntıya değinilen WWF raporunda, bu ay Nairobi’de BM tarafından düzenlenecek çevre toplantısında ilk kez küresel atıklarla ilgili sözleşmenin hazırlanması konusunda bir adım atılacağı hatırlatıldı.

WWF raporunda, denizlerdeki plastik atıkların kontrolü ve kirliliğinin denizlerdeki ekolojik sisteme ve okyanuslardaki biyolojik çeşitliliğe verdiği zararla ilgili 2 binden fazla bilimsel makaleye yer verildi.

“Her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atık sulara bırakılıyor”

WWF raporuna göre, her yıl 19 ila 23 milyon ton plastik atık dünya sularına bırakılıyor. Rapor, tek kullanımlık plastiklerin, denizlerdeki kirliliğin yüzde 60’ını oluşturduğunu ortaya koydu.

2021 yılında 555 balık türünde yapılan araştırmada bunlardan 386 türün içinde plastik atık görüldü.

AB, plastik çatal bıçak takımı ve pipet kullanımını yasakladı

Avrupa Birliği'nin (AB) Çevre, Okyanuslar ve Balıkçılıktan Sorumlu Komiseri Virginijus Sinkevicius, geçen hafta yaptığı açıklamada okyanuslardaki plastik kirliliğinin küresel bir krize dönüştüğünü belirterek, okyanuslarda biyolojik çeşitliliğin korunması için küresel anlaşma çağrısında bulundu.

Sinkevicius, Covid-19 ile mücadelenin son 2 yıldır okyanusların temizliğini olumsuz etkilediğini kaydederek, "Bu yıl okyanus ve biyolojik çeşitlilik yılı olmalıdır. Plastik atıkları kontrol altında tutmak hayati önem taşımaktadır ve bunu en iyi yapmanın yolu küresel eylemdir." dedi.

Sinkevicius, geçen yıl 27 AB ülkesinin plastik çatal bıçak takımı ve pipet kullanımını yasakladığını hatırlatarak, bu yasağın dünya genelinde yayılmasının, denizlerdeki plastik kirliliğiyle mücadelede önemine dikkati çekti.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.