Her yıl 1 milyon çocuk su kaybından ölüyor

Her yıl 1 milyon çocuk su kaybından ölüyor

Ailelerin korkulu rüyası olan Rota virüsü, yılda 1 milyondan fazla çocuğun ölümünden sorumlu olarak biliniyor.

 Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, antibiyotiğin tedavide yeri olmadığını belirterek, anne-babalara önemli uyarı ve önerilerde bulundu

Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk, her yıl dünyada ortalama 500 bin bebeğin ishalin neden olduğu su kaybından hayatını kaybettiğine ve her 50 çocuktan birinin ishal ve su kaybından hastaneye yattığına dikkat çekerek, “Dünyada durum böyle iken Türkiye'de ise her yıl ortalama 20-25 çocuk ishal ve sonrasında oluşan su kaybından hayatını kaybetmektedir. Rota virüsüne bağlı enfeksiyon her yaşta görülse de en sık ilk 5 yaş altındaki çocuklarda ortaya çıkıyor" dedi.

Özellikle 6-15 ay arasının en sık görülen ve daha ağır seyredebilen dönemi oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Lenk, “Bebek ve çocuklarda aşırı su kaybına neden olan ishaller, hava sıcaklıklarının düşmesi ile birlikte çocuklarda ağız yolu ile bulaşan ve salgınlara neden olabilen bu tip ishal ile seyreden olgular, gerekli önlemler alınmadığında ölümcül olabiliyor" ifadesini kullandı.

Tekrarlayan kusma ve ishal belirtileri arasında

Rota virüsün neden olduğu mide ve bağırsakları tutan, kusma ve ishalle seyreden bu tip enfeksiyonların son derece bulaşıcı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Mustafa Koray Lenk şunları dedi:“Bu enfeksiyonların tüm dünyada bu kadar sık görülmesinin en önemli nedenlerinden birisi de dışkı, ağız ve solunum yolu ile çok çabuk bulaşma özelliğinde olmasıdır. Rota virüse bağlı ishaller ılıman iklimlerde ve daha çok kış aylarında görülmektedir. Kuluçka süresi ortalama 1-3 gündür. Hastalığa neden olan Rota virüs ishalin ortaya çıkmasından günler önce ve hastalık bulguları kendini göstermesinden 15 gün sonrasına kadar dışkıda bulunabilmektedir. İshal ortalama 6-7 gün daha devam eder. Dışkı çok sık ve suludur. Ağır bir ishal durumu söz konusu olduğunda ciddi sıvı kayıpları oluşur ve hastaneye yatış gerektirir. Hastalığın tanısı dışkıda etken olan Rota virüs antikorlarının gösterilmesi ile mümkün olmaktadır."

Kalabalık ortamlarda hijyene dikkat

Bulaşmanın ağız-dışkı yolu ile olurken, sıklıkla kreş ve okul gibi toplu yaşanan yerlerde salgınlara yol açtığını belirten Lenk, şu uyarılarda bulundu:“Hastalığın bulaşmasında Rota virüsünün üzerine yapıştığı iç çamaşırları, giysiler, oyuncak ve yatak çarşafları önemli rol oynamaktadır. Çocukları böyle salgınlardan korumak için özellikle el temizliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Çocuk yeniden Rota virüsüne maruz kaldığında yeniden hastalanabilmekte ancak bulgular daha hafif seyretmektedir. Anneden geçen antikorların koruyuculuğu nedeni ile anne sütü ile beslenen yenidoğanlar, bebekler ve özellikle 3 ayın altındaki bebekler daha az hasta olmaktadır."

Rota virüsünün tedavisi

Prof. Dr.Lenk, tedavide ishal durdurucu ilaçların kesinlikle kullanılmayacağını vurgulayarak şunları kaydetti:“Tedavide amaç kaybedilen su, tuz ve şekeri yerine koymaktır. Kusması olmayan çocuklarda öğünler az az ve sık sık verilmeye özen gösterilir. Ağızdan özel olarak hazırlanmış tuzlu şekerli su karışımlarından verilerek yağsız yiyecekler tercih edilmelidir. Yoğurt, pirinçli yoğurt çorbaları, patates ve muz gibi ishale uygun besin maddeleri, bebeklerde anne sütü ve özel ishal mamaları öncelikle verilmelidir. Su kaybı olan ve kusan bebek ve çocuklar hastaneye yatırılarak damardan sıvı desteği yapılmalıdır. Hastalıktan korunmak için hijyen kurallarına dikkat etmek gerekmektedir. Çocukların el temizliğine büyük önem verilmeli ve kreş, anaokulu öğrencileri hasta olduklarında okula gönderilmemelidir. Ev içi bulaşmaları önlemek için ortak kullanılan oyuncak ve benzeri eşyaların temizliğine özen gösterilmelidir. Emziren anneler, bebeğin altını temizledikten sonra ellerini yıkamadan bebeğe temas etmemelidir."
Prof. Dr. Lenk, korunmada hastalık için geliştirilen Rota virüs aşılarının uygulanmasının çok önemli olduğunu ifade ederek “2 ayın üzerindeki bebeklere ilk dozu 2 aylıkken başlamak üzere ağız yolu ile 2 veya 3 dozda aşılama Rota virüs ishallerinin önlenmesinde önem kazanmaktadır" dedi.

IHA


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.