Her şey özgürlük ve barış için (yerseniz)...

Birinci Irak Savaşı'nda (Operation Desert Storm - Çöl Fırtınası Harekatı), ABD'nin olaya dalmasının nedeni Kuveyt'in kendisini resmen dalmak için davet etmesiydi (En azından yeme kabiliyeti yüksek olanlar için böyleydi).

İkinci Irak Savaşı'nda (Operation Iraqi Freedom - Irak'ı Özgürleştirme Harekatı) ise bu kez gerekçe, Irak'ın bütün dünyayı tehdit edecek miktarda üretip hazır tuttuğu kimyasal silahların imhasıydı.

Özgürlük, barış ve demokrasi için Irak'a giren Koalisyon Güçleri arkalarında sivil halktan yüz binlerce ölü bırakıp petrolü alıp çıktılar. Afganistan olayının başlangıcı o kadar gerilerde kaldı ki, gerekçe unutuldu.

İran'a güzel bir isim bulup demokrasi filan adına harekat düzenlemek için sebep hemen yaratıldı: Amerika'ya sormadan, BM'nin izni olmadan yürütülen nükleer faaliyetler... Bu sefer de İran dünya barışını tehdit ediyordu.

Şimdilerde Koalisyon Güçleri, sivil halk ölmesin diye Libya'ya müdahale ediyorlar... Dünkü haberlerde vardı. Onlarca sivil ölmüş. Öylesine hatırladım. Bir de tabii ABD, İngiltere, Fransa, İtalya'nın yanında dünyanın bir ucundan gelen ve bu tür işlere pek bulaşmayan Kanada'nın oralarda ne aradığını merak ettim. Onun da mı petrol sıkıntısı var yoksa? Sanmam, özgürlük ve demokrasi için gelmiştir...

Ali Saydam-Akşam

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.