M. Maruf ÖZÜLKÜ

M. Maruf ÖZÜLKÜ

Her Mevlid, bir şimşek çakar

İman kalesine yapılan en şiddetli taarruzları püskürten telif ettiği risalelerle ümmetin temel davasını yeniden yükselten akaidini akli ve mukni izahlarla çelikleştiren Bediüzzaman, yurt genelinde düzenlenen mevlidlerle anılıyor. Bu vesileyle onu seven çeşmesinden beslenen sevenleri bir araya gelip memleketin havasını hayr eksenine doğru değiştiriyorlar.
Şanlıurfa ve Van mevlidleri uzun yıllardır gerçekleştiriliyor. Bunun yanısıra Isparta’da,  Denizli’de, Eflani’de ve Nurs’ta da bu güzel faaliyetler icra ediliyor. 
Ankara Kocatepe Camiinde düzenlenen mevlidi de anmasak eksik olur. Büyük ses getiren ve yarasa gözlüleri rahatsız eden harika bir organizasyon idi. Yazık ki devamı  olmadı.
***
Bediüzzaman Mevlidleri sadece mevlid olarak değerlendirilmemelidir. Bu faaliyetlere atfedilen mana, vuku anındaki hadiseler ile  dahili ve harici tesirlerini idrak etmek lazım.
Her Bediüzzaman Mevlidi külli bir duadır.
Her mevlide bir araya gelen seçkin iman erleri sefine-i Muhammediye’nin vazifedar hademeleri lisanen ve fiilen yaptıkları dualarla dergah ı ilahiyeden talepte bulunurlar. Bu kabule karin duaların neticeleri de inşallah külli olur.
Her Bediüzzaman Mevlidi, şehrayindir, panayırdır pazardır.
Ehl-i dünyanın festivallerine panayırlarına karşın bu mevlidler de manevi şehreyin ve pazarlardır. Buraya gelenler alışverişe bulunurlar. Hizmet eksenli alışveriştir bu.
“Gülden terazi kurarlar
Gülü gül ile tartarlar
Gül alırlar, gül satarlar
Çarşı pazarı güldür gül.”
 
Her Bediüzzaman Mevlidi, havaya suya toprağa nura katma eylemidir.
Başta Mevlidin yapıldığı şehri günler öncesinde nurani bir hava sarar. Bilbordlardan araçlardan mekanlardan akan nurani manzaradan herkes tesir payını alır. Hava başka hava olur, su başka tat verir , toprak başka dost olur. Heryeri muhabbet sarar, uhrevi iklim hakim olur, muhteşem bir manzara olur.
Her Bediüzzaman Mevlidi, belaların afetlerin selbine kefarettir.
Memlekette sel, deprem, kaza gibi maddi afetler ile manevi musibetler eksik olmuyor. Bunların selbine masumların hukuku için mevlidler manevi kalkandır inşaallah.
Her Bediüzzaman Mevlidi, yaraların sarılmasına acıların unutulmasına şifayab bir münacaattır.
Musibetlerden afetlerden yara alan, sarsılan kardeşlerimize omuz verdiğimiz acılarına ortak olduğumuz, “geçmiş olsun, amel i Salih defterlerinize hayr olarak kaydolunsun” diye dualarda bulunduğumuz dayanışma platformudur mevlidler. Hususan depremle sarsılan Vanlı kardeşlerimizi yad edelim burada.
 
Her Bediüzzaman Mevlidi, gaflete nisyana atalete atılmış bir tokattır.
“Her eylem yeniden diriltir beni” diyor merhum Mehmet Akif İnan. Biz de şunu demeliyiz, her Bediüzzaman Mevlidi, bizleri ikaz eder, ihtar eder ve vazifeye koşturur.   Bizi tembellikten tenperverlikten gafletten ve diğer şeytanın ve nefsin oyalamalarından alır kurtarır.
Her Bediüzzaman Mevlidi, uhuvvetin ittihadın kuvvet bulmasına vesiledir.
Her mevlidde nur dairesinin farklı şubelerinden insanların bir araya geldiğini muhabbet ve tesanüdün ziyadeleştiğini müşahede ederiz.
Hülasa…
Her Bediüzzaman Mevlidi, ittihad ı İslama özlemdir, şeriat ı garraya hasrettir, salabet i diniye ve şeamet i imaniyenin hakimiyetine olan ihtiyacın aleni ifadesidir.
Her Bediüzzaman Mevlidine, can verir ashab ı nur, bu vuslata iç çeker, etba-ı nur.
 
Bu vesileyle deprem yaralarını saran Vanlı kardeşlerimize tekrar geçmiş olsun der, her sene düzenledikleri Van Mevlidinin bu sene de düzenlenmesini diliyoruz. Mevlidin, onlar için, ülke için, Risale i Nur hizmeti için ve alem i İslam için hayırlı neticeler husule getirmesini niyaz ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
2 Yorum