Her iPhone 6S aynı zamanda bir hassas tartı

Her iPhone 6S aynı zamanda bir hassas tartı

Apple'ın oldukça geniş bir potansiyel kullanım alanı vaat eden 3D Touch teknolojisi, geliştiricilerin elinde yavaş yavaş zenginleşiyor.

Apple'ın karşımıza ilk olarak MacBook ve Apple Watch modellerinde çıkan ekran basıncına duyarlı kademeli işlevsellik sağlayan Force Touch teknolojisinin, işlevselliği 3 kademeye yükselten makyajlanması ertesinde 3D Touch ismi altında iPhone 6S ailesine gelmesinin ertesinde potansiyel kullanım alanları da yavaş yavaş kendisini göstermeye başladı.

Ama haberimizin detaylarına geçmeden önce 3D Touch'a yönelik yanlış anlaşılan bir konuyu düzeltmekte fayda var. 3D Touch'ın temel işlevinin kademeli basınç algısı ve bu doğrultuda farklı işlevsellikler sunduğu doğru olmasına doğru ama eksik.

İşin fazla teknik detayına girmeden elimizden geldiğince basit bir biçimde anlatacak olursak, bu teknolojinin temelinde parmağımızı ekrana dokundurduğumuzda oluşan baskının yüksek dinamik aralığına sahip oluşunun yattığını söyleyebiliriz. Şöyle ki, bu aralığın rakamsal değeri geliştiricinin uygulamasına kayar noktalı sayı değeri verisi sağlıyor. Yani örneklendirecek olursak, biz parmağımızı hafifçe bastırdığımızda 0.504 biraz daha sert bastırdığımızda 0.540 gibi bir sayısal değer olara karşılık buluyor. Yani diğer bir deyişle 3D Touch aslında bir tartı -hatta tartıdan da öte ölçümlendirici-işlevi görüyor diyebiliriz. Bunun pratikteki karşılığı ise potansiyel kullanım alanlarının oldukça geniş olduğu. Ki bunlardan birisinin de Apple'ın akıllı araba projesine sağlayacağı katkı olacağına kesin gözüyle bakıyoruz. Yani aslında zannedildiği gibi, bir nev'i 'sağ tık' gibi, sadece ek işlevsellik sağlamanın çok daha ötesinde bir potansiyele sahip bir özellik bu.

Plum-O-Meter isimli bu uygulama, iPhone 6S'in üzerine yerleştirdiğimiz kırmızı eriklerin birbirleri ile karşılaştırmalı ağırlığını veriyor bize. Tartı olarak kullanılabildiğini zaten yukarıda söylemiştik, ama bu işlevsellik bir adım daha ötede. Çünkü münferit olarak ağırlığı ver(ebil)menin yanında iki tane eriğin ağırlığını ölçümleyebilmemizi sağlıyor. Yani hassas tartı işlevi görüyor. Ki bu da kendisini Force Touch desteğine sahip ilk akıllı olarak tanıtılan Huawei Mate S'in bir adım ötesine taşıyor.

Yeni Şafak 


 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.