Helal turizmin ilk adresiyiz

Helal turizmin ilk adresiyiz

Türkiye, helal turizmde İslam İşbirliği Örgütü’ndeki ülkeler arasında Malezya ile birlikte ilk iki sırada yer aldı. Küresel Müslüman Seyahat Endeksi’ne göre iki ülke, helal turizmi tercih eden turistlerin yüzde 13’üne ev sahipliği yapıyor.

Türkiye, ‘helal turizmi’ tercih edenlerin gözde ülkesi haline geldi. ‘Helal turizm’ adı verilen ve özellikle Müslüman kimliğini önyargısız yaşayabileceği bir ülke arayışında olan turistlerin gözde  ülkeleri arasında Malezya ve Türkiye ilk 2’yi paylaşıyor.

Mastercard ve Cressent Rating tarafından yapılan Küresel Müslüman Seyahat Endeksi’nin 2015 yılı verilerine göre Müslüman ülkelerden yurtdışında tatil yapmak isteyen turistlerin ‘İslam İşbirliği Örgütü’ne (OIC) dahil olan ülkeler arasında ilk tercih ettiği ülke, yüz üzerinde 83.8 puanla Malezya olurken, Türkiye 73.8 puan ile ikinci sırada yer aldı. Birleşik Arap Emirlikleri de 72.1 puanla Türkiye’nin gerisinde kalarak 3. sırada kendine yer buldu.

turizm-listesi.jpg

Maldivler geride kaldı

Türkiye ve Malezya’nın 108 milyon olan toplam Müslüman turist sayısının yaklaşık yüzde 13’üne ev sahipliği yapıyor. Endekste dikkat çeken önemli bir ayrıntı ise dillere destan denizi ile bilinen Maldivler’in listede 62.3 puanla 15’inci sırada yer alması. Helal turizm isteyenlerin ihtiyaçları ve zevkleri dikkate alınarak hazırlanan raporda, bu ülkelerin tercih edilmesindeki en büyük etken, kaliteli otel ve restoranların yanısıra helal gıda, kişisel özgürlüklerin yaşanması için sağlanan imkanlar, kadın ve erkeklerin ayrı ayrı tatil yapabileceği konaklama türleri ve ibadet konusunda kendilerine sunulan imkanların bulunması.

İslam İşbirliği Örgütü ülkeleri dışında Müslümanlar’ın tercih ettiği ülkeler arasında ise Singapur, Tayland ve İngiltere ilk üç sırada yer alıyor. 

140 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Avrupa’da yükselişte olan İslamofobi (İslam düşmanlığı) Türkiye ve Malezya gibi ülkelere olan ilginin artma sebeplerinden biri olarak kabul ediliyor. Helal turizm yükselen bir trend çizerek gelişmekte. Müslüman turistler, Suudi Arabistan’a yapılan Hac ziyareti dışında küresel olarak yıllık yaklaşık 140 milyar dolarlık bir harcama yapıyor. 2020 yılında bu pazarın 200 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

türkiye

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.