Helal gıdada ticari yaklaşımlar endişelendiriyor

Helal gıdada ticari yaklaşımlar endişelendiriyor

3’üncü uluslararası helal ve sağlıklı gıda kongresi’ne yoğun ilgi...

Bu yıl 3’üncüsü gerçekleştirilen Uluslararası Helal ve sağlıklı Gıda Kongresi, dünyanın dört bir yanındaki bilim adamlarını İstanbul’da bir araya getirdi. ‘Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürülebilirlik’ ana temasının ele alındığı kongre iki gün sürecek.

Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu, İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC), İstanbul Üniversitesi ve Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen 3’üncü Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi’nin açılışı, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Cemil Birsel Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrenin açılış törenine Türkiye ve dünyanın farklı bölgelerinden çok sayıda bilim adamı katıldı.

“TİCARİ YAKLAŞIMLARLA YAPILAN SERTİFİKASYON İŞLEMLERİ BİZİ TEDİRGİN EDİYOR”

‘Helal ve Sağlıklı Beslenmede Farkındalık ve Sürdürülebilirlik’ ana temasıyla işlenen kongrenin açılışında konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreteri Mehmet Bozdemir, “Helal belgelendirmedeki bakış açısına baktığımız zaman biz helal belgelendirmenin SMIIC standartlarına uygun olarak dünyada uygulamaların yapılmasını arzu ediyoruz. Diğer taraftan dünyada birçok helal belgelendirme yapan, ancak akreditasyon zinciri kapsamında olmayan farklı uygulamalar görüyoruz. Bunların içerisinde ciddi olanlar da var. Ancak ticari kaygılarla helal konusunda dini konulardaki hassasiyeti olmayan ve sadece ticari yaklaşımlarla yapılan sertifikasyon işlemleri de var. Bu bizi tedirgin ediyor. İnsanların maneviyatlarıyla ticari anlamda bu kadar basit bakılması son derece sıkıntı verici bir durum” ifadelerini kullandı.

‘SERTİFİKALAR SMIIC TARAFINDAN VERİLSİN’ TALEBİ

Helal gıda sertifikasının tek çatı altında toplanması gerektiğini kaydeden Mehmet Bozdemir, “Biz sertifikasyonun akreditasyon zinciri kapsamında yapılmasını istiyoruz. Ama bunu SMIIC’in tarafından yapılan bir akreditasyon yürütülmesini istiyoruz. Neden bunu istiyoruz? Çünkü 32 İslam ülkesi bu kuruluşa üye olmuş ve bu konudaki en ciddi otorite bu. Bu anlamda baktığımız zaman Türkiye, Malezya, Endonazya veya Suudi arabistan olamamalı. Burada bu tür bir yapılanma varsa SMIIC akreditasyonunun sertifikasyonuyla belgelendirme hizmetlerinin yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

“BİLİNÇLİ OLARAK AZ TÜKETMEK ÖN PLANDA OLMALI”

Kongre Başkanı Prof. Dr. Ender Erdoğan, gerçekleştirilecek oturumlarda ele alınacak konulara değinerek, “Bir taraftan tüketiyoruz ve bir taraftan da Diyet endüstrisini zenginleştiriyoruz. Bu konu dikkatimizi çekti. Bizde diyet önerileri karşısında güçlü bir medeniyetin ve güçlü bir inancın temsilcisi olarak söylenebilecek çok şeyimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda sosyologların, eğitimcilerin, psikologların ve ilahiyatçılarımızın sözleri olduğunu düşünüyoruz. Bu konu tartışılacak ve toplumda diyet yapmadan önce aslında yapılacak çok şey olduğunu düşünüyoruz. Özellikle de bilinçli olarak az tüketmenin ön planda olması gerektiğinin ön planda olması gerektiğini düşünüyoruz ana vurgumuz bu olacak” dedi.

“BULAŞICI OLMAYAN HASTALIK GRUBU TÜM DÜNYADA ARTIYOR”

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, “Bulaşıcı olmayan hastalıklar giderek artıyor. Eskiden enfeksiyon hastalıkları, yaralanmalar, acil travmalar vardı. Şimdi artık bulaşıcı olmayan hastalık grubu tüm dünyada artıyor. Nedir bunlar? Kanser, kronik hastalıklar ve obezite. Artık ölümlerin üçte ikisi bunlardan oluyor. İnsanlar bu hastalıklardan dolayı ölüyorlar. Bakanlık olarak biz bu üç hastalıkla mücadelede doğru beslenmeyi önümüzde aldık ve bütün vatandaşlarımıza doğru beslenme algısını oluşturmak için çalışacağız” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ilk oturumda Doğal ve Sağlıklı Beslenme konusu ele alındı. İkinci oturumda ise ‘Mali ve Siyasi Boyutlarıyla Helal Gıda ve Helal Gıda Temininde Sürdürülebilirlik’ konusu tartışıldı. 3’üncü Uluslararası Helal ve Sağlıklı Gıda Kongresi, 31 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirilecek dört oturumla devam edecek.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.