Hekimoğlu İsmail: Allah Said Nursi'yi gönderdi, Türklerle Kürtleri kardeş yaptı

Hekimoğlu İsmail: Allah Said Nursi'yi gönderdi, Türklerle Kürtleri kardeş yaptı

Merhum Hekimoğlu İsmail de Hutbe-i Şamiye'ye büyük veren isimlerden biriydi. Hekimoğlu, vefatından önce bu eserle ilgili görüşlerini açıklamıştı.

Suriye'de yaşanan rejim değişikliği Bediüzzaman Said Nursi'nin Hutbe-i Şamiye eserini de kamuoyunun gündemine taşıdı.

Merhum Hekimoğlu İsmail de Hutbe-i Şamiye'ye büyük veren isimlerden biriydi. Hekimoğlu, vefatından önce bu eserle ilgili görüşlerini açıklamıştı.

Arşivden çıkan haber şöyle:

1911 yılında Şam'daki Emeviyye Camii'nde Kürt bir İslam âlimi Arap toplumuna çok farklı bir hutbe okumuştu. Daha sonra Hutbe-i Şamiye adıyla meşhur olacak olan bu hutbe o kadar ilgi görmüştü ki aynı hafta içinde iki kere tab' edilerek halka dağıtılmıştı. 35 yaşındaki Bediüzzaman Said Nursi, Şam'da Arapça irad ettiği hutbede çağın hastalıklarını tespit ederek çözüm önerileri sunuyor ve bunu izah ediyordu. O gün onu 10 bine yakın insan dinlemişti. 39 yıl sonra bizzat Üstad'ın kendisinin Arapçadan tercüme ettiği ve eklemeler yaptığı Hutbe-i Şamiye hâlâ güncelliğini koruyor.

HAYATIMA UYGULAMAYA ÇALIŞTIĞIM RİSALELERİN BAŞINDA HUTBE-İ ŞAMİYE GELİYOR

"1950'li yıllarda imkânlar ölçüsünde aldığım 15-20 kitapçığı arkadaşlarıma dağıtıyordum." diyen Hekimoğlu İsmail, "Benim hayatım, Risale-i Nur hakikatlerini okumak, anlamaya ve yaşamaya çalışmaktan ibaret." diyor. Hekimoğlu İsmail, hayatına uygulamaya çalıştığı risalelerdeki prensiplerin başında da Hutbe-i Şamiye'nin geldiğini belirtiyor.

Manen tekâmül, maddeten terakki etmenin sırlarının bu kitapta toplandığını ifade eden Hekimoğlu İsmail'e göre ferdin, ailenin, milletin, devletin terakki ve tekâmülünün yolu bu eserde anlatılan hakikatleri yaşamaktan geçiyor.

6 HASTALIK 6 İLAÇ

Üstad Bediüzzaman, İslam âlimlerinin de bulunduğu bir mecliste âlem-i İslam'a verdiği, Müslümanların yaşadığı sıkıntıları anlatan hutbesinde altı hastalığa dikkat çekiyordu. Bunlar; ümitsizlik-yeis, hilekârlık, husumet-düşmanlık, ihtilaf, istibdat, ferdiyetçilik...

Bediüzzaman'ın bu hastalıklara önerdiği tedavi yolları ise şunlardı: Ümitvar olmak, dürüstlük, muhabbet, ittifak, İslami değerler ve meşveret...

BEDİÜZZAMAN İSLAM'A HİZMETLE VAZİFELİYDİ

"Bediüzzaman Said Nursi, İslam'a hizmetle vazifeliydi. Vazife ise tahkiki imanı temin etmekti." diyen Hekimoğlu İsmail, "Üstad ne yaptı? Cami ile okulu birleştirdi. 'Dinsiz ilim yoktur.' dedi. Seccade ile tezgâhı bütünleştirdi. Akıl ile vahyi birleştirdi." şeklinde konuşuyor.

ŞERİAT ARABAYLA MI GELECEK, UÇAKLA MI?

Bir hatırasını da anlatan Hekimoğlu İsmail, 1950'li yıllarda yaşadığı olayı şöyle aktarıyor: "Şeriatçıyım' diye beni mahkemeye vermişlerdi. Savcı diyor ki: 'Dinciler şeriati getirip sistemi ortadan kaldıracaklar.' Hâkim 'Ne diyorsun?' dedi. Ben de, 'Şeriat nereden gelecek, arabayla mı gelecek, uçakla mı gelecek?' dedim. Hâkim bağırdı, 'Doğru konuş.' dedi. 'Şeriat gelmez. Şeriat yaşanır.' dedim. Öylece beraat ettim."

ALLAH KÜRTLERDEN SAİD NURSİ'Yİ GÖNDERDİ, TÜRKLERİ DE ONA TALEBE ETTİ

Hekimoğlu İsmail, Türk-Kürt meselesine ise şöyle bakıyor: "Bediüzzaman Said Nursi Kürt'tür. Biz de Türk'üz. Allah Kürtlerden Said Nursi'yi gönderdi, Türkleri de ona talebe etti, böylece Allah Türklerle Kürtleri kardeş yaptı. Beraber yedik içtik. Bugünkü anarşik olaylar, Üstad'ı anlamamaktan kaynaklanıyor."

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum