Hayvan hakları düzenlemesi yeni yılda yasalaştırılacak

Hayvan hakları düzenlemesi yeni yılda yasalaştırılacak

Hayvan severlerin uzun süreden beri yasalaşmasını beklediği hayvan haklarıyla ilgili düzenleme yeni yılda Meclis gündemine gelecek

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, AA muhabirine, 24. Dönem'de kadük kalan "Hayvanları Koruma Kanunu Tasarısı"nı yasalaştırmaları gerektiğini söyledi.

Tasarı için TBMM Çevre Komisyonu bünyesinde oluşturulan alt komisyonun başkanlığını yapan Özdağ, 2,5 ay üzerinde çalıştıkları ve her kesimin görüşlerini aldıkları düzenlemenin üst komisyonda da kabul edildiğini ancak Genel Kurul gündeminde beklerken kadük kaldığını hatırlattı.
 
Düzenlemenin olumlu bulunduğuna işaret eden Özdağ, yeniden bir alt komisyon çalışması yapılmadan kısa sürede yasalaşabileceğini vurguladı. "Yasayı mutlaka çıkarmamız lazım" diyen Özdağ, üzerinde uzlaşma sağlanamayan iki konu kaldığını kaydetti.
 
Bunlardan birinin yunus gösterilerinin yapıldığı sirklerle ilgili düzenleme olduğuna dikkati çeken Özdağ, "Düzenlemede, 'mevcut sirkler korunsun ama bundan sonra ruhsat vermeyelim' demiştik. Bu teşebbüs hürriyetine aykırıdır. Bunlar devam etsin olmaz. Bunlara da süre verelim, 4 yıl sonra kapansın" dedi.
 
Uzlaşma sağlanamayan diğer konunun deney hayvanlarıyla ilgili madde olduğunu belirten Özdağ, bu alanda da Avrupa ülkelerindeki uygulamanın esas alınabileceğini söyledi. Özdağ, "Bunu, Avrupa ülkeleri nasıl yapıyorsa biz de öyle yapalım" görüşünü savundu.
 
Alt komisyonda konunun uzmanları, hayvan severler ve ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla çalıştıklarının altını çizen Özdağ, düzenlemenin genelinde uzlaştıklarını söyledi.
 
Düzenlemenin yasalaştırılmasının önemli olduğunu dile getiren Özdağ, "Tabii ki düzenlemeye itiraz olabilir. Muhalefet her zaman olacak. En mükemmeli de yapsak birileri itiraz edecek. Ama önemli düzenlemeler içeriyor. Hiçbir hayvan tasmasız ve ağzı bağlı olmadan sokağa çıkarılamayacak. Sokak köpeklerini ruhsatlayacağız, numaralandıracağız. Sokak sokak bu köpekleri belirleyip bir kısmını kısırlaştıracağız. Zaman içinde de büyük bakım merkezleri oluşturacağız" diye konuştu.
 
(AA)
 
 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.