Haydi görelim, açın Ayasofya'yı alkışlayalım sizi

Haydi görelim, açın Ayasofya'yı alkışlayalım sizi

Karen, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması çalışmalarını eleştirirken Ayasofya'nın da açılmasını istedi

Risale Haber-Haber Merkezi

Yeni Akit yazarı F. Burak Karen, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması çalışmalarını eleştirirken Ayasofya'nın da açılmasını istedi.

Daha önce Risale Haber'de yayınlanan "Ayasofya camii de Ruhban okulu da açılsın!" başlıklı habere de göndermelerde bulunan Karen, Ruhban okuluyla ilgili geçmişten gelen endişelerini sıraladı. Karen, ardından Ayasofya düşüncelerini aktardı ve hükümete "haydi görelim" çağrısında bulundu.

"İnsanca yaşamanın yolu bu tür özgürlüklerden geçiyor, azınlıklara verilen hürriyetler Hıristiyan ülkelerinde yaşayan Müslümanların da hürriyetlerinin önünü açar(mı) düşüncesiyle her şeye evet" diyen Karen, "Haydi, öyleyse Ayasofya’yı da muzahrafattan temizleyip ibadet mahalli yapalım, beş yüz sene devam eden vaziyet-i kudsiyesine çevirelim. 24 Kasım 1934 tarihinden beri mahzun mabed olan Ayasofya tekrar camii olarak hizmet versin. Ayasofya bugün ne kadar mahzunsa, Alem-i İslam da o kadar mahzundur. Ayasofya ne kadar özgürse o kadar özgürdür. Milletimizin kaderi ile Ayasofya’nın kaderi iç içedir" dedi.

Cami kimliği askıya alınmış, arafta müphem bir bekleyişte olan Ayasofya'nın mahzun kaderinden kurtarılarak ibadete açılması ve Türkiye'nin kendi topraklarında özgür olduğunu dünya âleme haykırması gerektiğine vurgu yapan Karen, "Vakti zamanında 'zincirler kırılsın, Ayasofya açılsın' diye haykıran meydanlardan gelenler eski ulvi ideallerini, küresel düşüncelere feda etmediğini göstermelidir. Ruhban okuluna gösterdiğiniz hassasiyeti Ayasofya’ya da gösterin ki ellerimiz şişinceye kadar alkışlayalım sizi. Haydi görelim…" ifadelerine yer verdi.