Hayatla bağlantısı sağ ayağının başparmağı

Hayatla bağlantısı sağ ayağının başparmağı

İzmirli ALS hastası Ertürk, zamanla tüm yetilerini kaybederek yatağa bağlı yaşamaya başladı ancak çalışan ender kaslarından sağ ayağının başparmağıyla hayata tutundu.

İzmirli 9 yıllık ALS hastası Vedat Ertürk, zamanla tüm yetilerini kaybederek yatağa bağlı bir yaşam sürmeye başladı ancak çalışan ender kaslarından sağ ayağının başparmağıyla hayata tutundu.

Aşık olduğu Armağan Hanım ile evlenerek mutluluğunu biri kız, biri erkek iki çocuğuyla perçinleyen Ertürk, tır şoförlüğü yapmaya başladı ama işleri umduğu gibi gitmedi.

9 yıl önce sağlık sorunu yaşamaya başlayan ve evde eşinin yardımıyla yürüyebilen Vedat Ertürk, çok sayıda hastaneye başvurduysa da hastalığına teşhis konulamadı. Ertürk, son olarak gittiği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi nöroloji bölümünde ALS hastası olduğunu öğrendi.

"Bir kova buz kampanyası" ile geçen yıl gündeme gelen motor nöron hastalığı ALS, kaslarda erime ve sinir kaybına neden oldu, kısa sürede Vedat Ertürk yataktan çıkamaz, konuşamaz ve hareket edemez hale geldi.

ALS hastası Ertürk, hayata dair umudunu, çekemediği bir tespih, çok severek kullandığı arabasının benzeri bir oyuncak ve sağ ayağının başparmağı ile kullanabildiği bilgisayar ile korudu.

Eşi bir bebeğe bakar gibi

Pınarbaşı'ndaki evlerinde eşine bir bebek gibi bakan Armağan Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilgi ve sevginin ALS hastaları için büyük önem taşıdığına dikkati çekti.

Asıl önemli konunun ise hastanın yaşama sevinci olduğunu vurgulayan Ertürk, şunları anlattı:

"Eşim yaşamaktan hiç vazgeçmedi. Şoför olduğu için sembolik tespih taşırdı. Şimdi o tespihi eline biz yerleştiriyoruz. Çok sevdiği Şahin marka bir arabası vardı. Bir oyuncak yaptırıldı o arabanın benzeri şimdi masada duruyor. Bir de bilgisayarı var. Sürekli gözlem altında tutuyorduk, hangi kasları çalışıyor diye. Sağ ayağının başparmağı çalışıyordu. Sağ ayağının başparmağı ile yatağının ayak ucundaki butona basıyor ve bu buton sayesinde sanal klavyede istediklerini yazıyor. Dünyaya istediklerini bu şekilde anlatıyor. Bu bizim çok gurur duyduğumuz bir olay."

Vedat Ertürk'ün sevdiğini de kızdığını da yazıya döktüğünü, programın da yazıyı seslendirdiğini anlatan Armağan Ertürk, son anına kadar hastalıkla savaşmaktan vazgeçmeyeceklerini, umutlarını kaybetmeyeceklerini dile getirdi. 

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.