Havaların sıcak gitmesi mest satışlarını yarı yarıya düşürdü

Havaların sıcak gitmesi mest satışlarını yarı yarıya düşürdü

Türkiye’nin doğusunda soğuk hava hayatı olumsuz yönde etkilerken, batıdaki şehirlerde hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyrediyor. Bursa’da kar yağışının olmaması ve havaların aşırı soğumaması mest satışlarını da vurdu.

Kış aylarında namaz kılanların tercih ettikleri topuklarla birlikte ayakları örten mest satışları artıyor. Ancak geçen yıllara göre henüz istenen kar yağışının düşmemesi nedeniyle mest satışları yarı yarıya düşmüş durumda. Keçi, koyun ve dana derisinden yapılan mestlerin fiyatları 15 ila 30 lira arasında değişiyor.

KAYGUSUZ: SATIŞLAR YARI YARIŞA DÜŞTÜ

Yaklaşık 25 yıldır ayakkabı toptancılığı yapan Hamit Kaygusuz, iki senedir işlerinde yavaşlama yaşandığını söyledi. Kışın genelde bot, ayakkabı, çizme ve mest sattıklarını anlatan Kaygusuz, “Ama şu anda vatandaş korkarak alıyor. Hava soğuduğu zaman mest satışları da artıyor. Kar olduğu zaman, yağmur yağarsa, kar olursa, soğuk olursa mesti güzel satarız.” dedi.

Bu sene mestte de bir sıkıntı yaşandığını anlatan Kaygusuz, şöyle devam etti: “Şu anda aralık ayındayız ama daha havalar sıcak geçiyor. Kar yok, hava gayet güzel. Satışlar bu sene bayağı yavaş. Yılda 8-10 bin mest satıyorduk. Ama bu yıl havaların sıcak gitmesinden dolayı henüz onun yarısını görmedik. Bundan sonra hava değişirse satışlarda değişebilir.”

ÇAKIR: MEST YAZIN DEĞİL, KIŞIN SATILIR

Gençosman Ayakkabıcılar Çarşısında toptancılık yapan Ali Çakır, mest ve ayakkabı taban satışı yaptıklarını anlatırken, “İşler sezon itibariyle havaların yağışlı olmaması nedeniyle zayıf geçiyor. Kış aylarında mest satışı olur, hava soğuk olduğu için abdest almakta da kolaylık olur. Onu içinde mest satışlarında hareket olur kış aylarında. Mest satışları kalitesine göre 18 ile 25 lira arsında değişir.” şeklinde konuştu.

Mestlerin çeşitleri olduğunu ifade eden Çakır, “Mestin çeşitleri var. Biz şuanda çorap mesti satıyoruz. Ama kösele tabanlı mest, lastikli, içi astarlı mest var. Çorap mestleri keçi ve koyun derisinden olur. Ayakkabı ile tercih edilen mest çorap mest. Azda olsa mest hareketi var. Zaten mest yazın satmaz, ama kışın mest satışları yüzde yüz artar. Ama hava daha soğuk olursa mest daha çok satar. Mest abdest alıp, namaz kılanlar için çok büyük bir kolaylık.” dedi.

ESNAF: SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞÜK

Havaların soğumasıyla biraz hareketlenme yaşandığını anlatan Kapalı Çarşı esnaflardan Ali Efe de, ayakkabı ve mest ürünleri sattıklarını ifade etti. Efe, “Soğukların başlamasıyla ikisinde de biraz artış var. Ancak şu anda kar yok, tam kış yok. Geçen sene biraz daha yavaştı. Ondan önceki sene güzeldi. Onunla kıyaslarsak yarı yarıya düşük. Kar kış olunca mest satışları daha çok artıyor. Keçi mesti ve dana mesti var. Keçi mestini ayakkabılarla, kalın mesti de lastiklerle veriyoruz. Mestler 20 lira ile 30 lira arasına değişiyor.” şeklinde konuştu.

SICAKLIK MEVSİM NORMALLERİNDE SEYREDİYOR

Bu arada meteorolojiden alınan bilgiye göre; bu sene hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyrediyor. Yağış oranında ise büyük düşüş gözüküyor. Geçen sene aralık ayında 216 kilogram metrekareye yağış düşerken, bu yıl aralık ayında yağış yok. Geçen yıl kasımda 77 kilo yağış düşerken, bu sene 28 kilo yağış kaydedildi.

IHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.