Hava kirliliğine metrolu önlem önerisi

Hava kirliliğine metrolu önlem önerisi

Prof. Dr. Orhan Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin gelmesiyle artan hava kirliliğinin pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, kış aylarında artan hava kirliliğinin azaltılması için bazı önlemler alınması gerektiğini belirterek, "Büyük şehirlerde trafiği azaltmak için toplu taşıma araçları kullanılmalı. Trafik yoğunlaştıkça kirlilik artıyor. Özellikle İstanbul'da metro ağının daha fazla bölgelere yayılması gerekir" dedi.

Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminin gelmesiyle artan hava kirliliğinin pek çok ciddi hastalığa davetiye çıkardığını belirtti.

Dünyada her yıl çok sayıda  kişinin hava kirliliğine bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini ifade eden Şen, kirliliğine bağlı ölümlerin kanser ve kalp krizi gibi hastalıklardan katbekat daha fazla olduğunu aktardı.

Türkiye'de hava kirliliğinin önlenmesi için bazı önlemeler alınması gerektiğini vurgulayan Şen, ''Birçok ilimizde kış aylarında hava kirliliğinin arttığını görüyoruz. Kirliliğin artmasında birkaç tane neden var. Birincisi, denetimlerin yeteri kadar yapılmaması, düşük kalorili, kalitesiz kömürlerin kullanılması. İkincisi ise trafiğin bazı şehirlerde çok yoğun olması. Ulaşımdan kaynaklanan kirlilik'' diye konuştu.
Yüksek basıncın hava kirliliğinin yoğunluğunu arttırdığını anlatan Şen, rüzgar olmayınca havanın hareket edemediğini söyledi.

Kirliliği azaltmak için özellikle İstanbul başta olmak üzere bazı büyük şehirlerde yapılması gerekenleri anlatan Şen, şunları kaydetti:

''Büyük şehirlerde trafiği azaltmak için toplu taşıma araçları kullanılmalı. Trafik yoğunlaştıkça kirlilik artıyor. Özellikle İstanbul'da metro ağının daha fazla bölgelere yayılması gerekir. Kömür denetimleri sıklaştırılmalı. Kalitesiz ve kötü kömürlerin yakılmasının önüne geçilmeli. Üçüncüsü ise termik santrallerin kontrollerinin, iyi yapılması. Bunlara dikkat edilirse kirlilik oranı da kademeli olarak düşer'' dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.