Hava kirliliği Çin'de her gün 4 bin ölüme neden oluyor

Hava kirliliği Çin'de her gün 4 bin ölüme neden oluyor

Dünya'da en büyük çevre felaketinin Çin'de yaşandığı, hava kirliliğinden dolayı her yıl 1,5 milyon kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Amerikan araştırmacılar, dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin'de ölümlerin yüzde 17'sinin hava kirliliğinden kaynaklandığını bildirdi. Çin halkının yüzde 38'inin Amerikan standartlarına göre kirli havayı soluduğunu belirten uzmanlar, bu nedenle ülkede her yıl 1,6 milyon insanın öldüğünü kaydettiler.

ABD'deki 'Berkeley Earth' çevre koruma örgütü uzmanlarından Richard Muller, hava kirliliğinin dünyanın en büyük çevre felaketi olduğunu belirterek, araştırmanın tanıtımı için yazdığı makalede hava kirliliğinin zirvede olduğu sıralarda Pekin'e yaptığı son ziyaret hakkında bilgi verdi. Pekin'de aldığı her nefesin hayat beklentisini 20 dakika kısalttığını ifade eden Muller, bunun her erkeğin, her kadının ya da her çocuğun saatte 1,5 sigara içmesi anlamına geldiğini belirtti.

Çin'de en fazla kömürle ısınmadan ve termoelektrik santrallerden kaynaklanan ince toz havayı kirletiyor. Havaya karışan ince kömür tozu, akciğerlere girmek suretiyle insan vücudunda kalp krizine, beyin kanaması, çiğer kanseri ve astım gibi hastalıklara yolaçıyor.

Bilim insanları Çin'de 1500 ayrı yerde, Nisan 2014 ile Ağustos 2014 tarihleri arasında 4 ay boyunca hava ölçümleri yaptılar. Dünya genelinde hava kirliliğinden dolayı her yıl 3 milyondan fazla insan ölüyor. Hava kirliliği, vücut direnç zayıflığından kaynaklanan aids, sıtma, diabet ve verem hastalıklarından daha fazla ölüme sebeb oluyor.

Dünya Bülteni

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.