Haşir Risalesi'ni anlamak için Peygamberi anlamak lazım

Haşir Risalesi'ni anlamak için Peygamberi anlamak lazım

Risale Akademi tarafından her hafta Cumartesi günü düzenlenen Barla Lahikası Müzakerelerinin on dördüncüsü yapıldı.

Risale Haber - Haber Merkezi 

Farklı isimler tarafından çalışılan mektupların müzakere edildiği programda, ilk müzakereci olarak Mehmet Polatdemir 247. mektubu mütalaa etti. 

Bediüzzaman'ın kardeşi Abdülmecid Nursî ile bir müftünün tartışmasını konu alan mektubun satır başları şöyle;

barla-2.jpg

"Bana karşı umumen dost bir şehir ahalisinden bir müftü, sathî bir nazarla, vâhî bazı tenkidâtı, Onuncu Sözün teferruat kısmına etmiş diye Abdülmecid yazıyor. Abdülmecid’in ona verdiği cevaplar, iki yer müstesna, mütebâkisi kâfidir. Fakat iki yerde, o da o zâtın sathî sualine, sathî olarak cevap vermiş:

Birincisi: O zât demiş ki: “Onuncu Sözün Hakikatleri münkirlere karşı değil. Çünkü sıfât ve esmâ-i İlâhiyeye binâ edilmiş.” Abdülmecid cevabında diyor ki: “Münkirleri Hakikatlerden evvelki dört İşaretle imana getirmiş, ikrar ettirmiş. Sonra Hakikatleri dinlettiriyor” meâlinde cevap vermiş. Hakikî cevabı şudur ki:

Herbir Hakikat, üç şeyi birden ispat ediyor: Hem Vâcibü’l-Vücudun vücudunu, hem esmâ ve sıfâtını; sonra haşri onlara bina edip, ispat ediyor. En muannid münkirden, tâ en hâlis bir mü’mine kadar herkes, her Hakikatten hissesini alabilir. Çünkü, Hakikatlerde, mevcudata, âsâra nazarı çeviriyor. Der ki:

Bunlarda muntazam ef’al var. Muntazam fiil ise fâilsiz olmaz. Öyleyse bir fâili var. İntizam ve mizanla o fâil iş gördüğü için, hakîm ve âdil olmak lâzım gelir. Madem hakîmdir; abes işleri yapmaz. Madem adaletle iş görüyor; hukukları zayi etmez. Öyle ise bir mecma-ı ekber, bir mahkeme-i kübrâ olacak.

İşte Hakikatler, bu tarzda işe girişmişler. Mücmel olduğu için, üç dâvâyı birden ispat ediyorlar. Sathî nazar fark edemiyor. Zaten o mücmel Hakikatlerin her birisi, başka risaleler ve Sözlerde kemâl-i izahla tafsil edilmiş."

polatdemir.jpgMehmet Polatdemir, "Bediüzzaman burada Haşir Risalesi'ni nasıl anlayacağımızın kalıbını ve formülünü veriyor" dedi. "17. sözde belirtildiği gibi ni'metten, in'ama, in'amdan ise mün'ime gidiyor." diyerek sözlerine devam eden Polatdemir, "Üstadımızın verdiği formülle eserden filli, fiilden ise esmâ ile ilgili fâili görüyoruz." dedi.

Ayrıca Haşir Risalesi'ni anlamak için Peygamber Efendimizi (asm) anlamak lazım geldiğine dikkat çeken Polatdemir, "İnsanlar akılla bir Allah'ı bulabilir. Ancak İslam'ın anlattığı tevhîdi bulamaz. Binlerce deha toplansa da vahiysiz olmaz. Vahiy olmadan tahkîkî iman olmaz. İşte bu asırda Risale-i Nur bize peygamberin açtığı cadde-i kübradan bu tahkîkî imanı gösteriyor." dedi.

 

Barla Lahikası Müzakerelerinin On Dördüncü Programı şöyleydi:

barla-lahikasi-muzakereleri--14-1.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.