Hasankeyf Kalesi orta kapısının ikinci bölümü yeni yerine taşındı

Hasankeyf Kalesi orta kapısının ikinci bölümü yeni yerine taşındı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce, Batman Hasankeyf'te dün taşınma sürecine başlanan 400 ton ağırlığındaki Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın ikinci bölümü yeni yerine taşındı.

Ilısu Barajı HES Projesi Kültürel Varlıkları Koruma Kurtarma Çalışmaları kapsamında Türkiye'de geçen yıl ilk defa uygulanan projeyle baraj gölü alanından çıkarılan tarihi yapıların taşınması işlemleri devam ediyor.

Bu kapsamda, üç bölüm halinde taşınacak olan ve bin 423 yılında Süleyman Han tarafından yapılan yaklaşık 400 ton ağırlığındaki Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın  90 tonluk ilk bölümü dün taşındı.

Bugün de 110 ton ağırlığındaki ikinci bölümü, 96 tekerlekli, kendinden tahrikli modüler sistem (SPMT) aracı ile geçici koruma alanına taşındı.

Yapının taban kısmı olan üçüncü bölümü ise yarın yaklaşık 5 kilometre mesafedeki parktaki yeni yerine getirilecek.

Daha sonra geçici koruma alanındaki iki bölüm de yeniden SMPT aracı ile taşınarak birleştirilecek.

Devlet Su İşleri (DSİ) 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösalı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı'nın taşınmasıyla 4 eserin taşıma işleminin tamamlanmış olacağını belirtti.

Taşıma süreci devam eden yapının Süleyman Han zamanında 1423 yılında yapıldığını anımsatan Ali Naci Kösalı, şunları söyledi:

"Bunu Arkeopark girişine yerleştireceğiz. Sol tarafta Zeynel Bey Türbesi, İmam Abdullah Zaviyesi ve Artuklu Hamamı, sağ tarafta da Er Rızk Cami, Kızlar Cami, Koç Cami ve Süleyman Han'ın taşınabilir unsurları olacak ve bunlarla beraber bir Arkeoprak oluşturacağız. Bunlar yerleştikten sonra yine mevcut Hasankeyf'teki gibi vatandaşlar gelecek, ticaret merkezinde alışverişini yapacak. Daha sonra da Arkeopark'a inecek, müzeyi gezecekler. Oraya yeni bir can yeni bir turizm alanı kazandıracağız."

Kaynak: AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.