Harvard Üniversitesi'nden çocuğunuzu nazik, sorumlu ve merhametli yetiştirme tavsiyeleri

Harvard Üniversitesi'nden çocuğunuzu nazik, sorumlu ve merhametli yetiştirme tavsiyeleri

Ebeveynler olarak bazen çocuklarımızı iyi birer insan olarak yetiştirme konusunda tavsiyeye ihtiyaç duyarız. Harvard Psikologları iyi çocuklar yetiştiren ebeveynlerin yaptığı 6 şeyi açıkladı

Yeni dünyada çocuk yetiştirmek bizim zamanımızdan biraz farklı. Biz çocukken dışarıda oyun oynuyor, ağaçlara tırmanıyor, bütün mahalle tek bir topun peşinden koşuyorduk. Sokak lambaları yanana kadar dışarıda oynayabileceğimizi biliyorduk. Çocukları şimdi yirmi ya da otuz yıl öncesine göre çok farklı yetiştiriyoruz. Ancak Harvard Üniversitesi uzmanları, çocuk yetiştirirken hala çok temel olan birkaç unsur olduğu görüşünde.

İyi bir eğitimin üç temel direği vardır: sorumluluk, saygı ve empati. Duygusal olarak sağlıklı çocuklar yetiştirmek zor ama imkansız değil. Her şeyden önce, çocukların ebeveynleri tarafından sevildiğini ve saygı duyulduğunu hissetmeleri gerekir. Bu, daha sonra bunu öğrenip çevrelerindeki insanlara bu şekilde davranırlar.

Her ebeveyn çocuğunu iyi bir insan olarak yetiştirmek ister. Ebeveynlik harikadır, ancak aynı zamanda tükenmez bir stres, şüphe ve endişe kaynağıdır. İyi çocuklar yetiştirmek her zaman zordur ve çoğu zaman doğru şeyi yapıp yapmadığımızı bilemeyiz. Dünyanın en iyi akademisyenlerine ev sahipliği yapan Harvard Üniversitesi, çocuğunuzu nasıl nazik, sorumlu ve merhametli yetiştirmeniz konusunda önemli tüyolar verdi.

ÇOCUĞUNUZA MİNNETTAR OLMAYI ÖĞRETİN

Minnettar olmak, başkalarına değer vermeyi öğrenmenin iyi bir yoludur. Gençleri, kendilerini seven ve önemseyen insanlarla çevrili oldukları için ne kadar şanslı olduklarının farkına varmalarını sağlar. Çocuğunuzun birilerine minnettar olduğu için utanmaması gerektiğini öğretin. Buna, küçük şeylerle başlayın. Mesela, onlara büyükannelerine yaptıkları lezzetli ikramlar için onlara sarılmalarını ve teşekkür etmeyi öğretin. Yapılan araştırmalara göre, minnet duygularını ifade etmekten çekinmeyen insanlar daha mutlu ve daha sağlıklı.

BİRLİKTE DAHA FAZLA ZAMAN GEÇİRİN

Çocuğunuzla yaptığınız tüm iletişim disiplinden ibaretse, o zaman bu çabalarınız asla sonuç vermeyecektir. Çocuğunuzla, güvenilir bir ilişki kurmaya çalışın. Çocuklarınızla sohbet edin, oyunlar oynayın, bir yere seyahat edin. Ve elbette, onları ne kadar çok sevdiğinizi göstermeyi unutmayın. Bu, onlara sevgi ve saygının ne olduğunu gösterecektir. Bu duyguları çevresindeki diğer kişilerle paylaşabilecek ve bu duygular iyi, saygılı bir birey olmasına yardımcı olacaktır.

ÇOCUĞUNUZA DUYGULARINI KONTROL ETMESİNİ ÖĞRETİN

Öfke, hüzün ve hayal kırıklığı bizi etkilediği kadar çocuklarımızı da etkiler. Çocuklarımıza bu olumsuz duygularla nasıl başa çıkacaklarını öğretebiliriz. Çocuğunuz sakin bir ruh hali içinde olduğunda, onlara bu numarayı öğretin: "Önce burnunda derin bir nefes al, sonra bu nefesi ağzınızdan ve beşe kadar say." Çocuğunuzun bir olaydan negatif bir şekilde etkilendiğini görürseniz, bu üç adımı hatırlatın ve hatta birlikte yapın.

DAVRANIŞLARIYLA İLGİLİ SORUMLULUK ALMA KONUSUNDA ONLARLA KONUŞUN

Anne ve baba, çocuklar için rol modeldir ve çocuk onları taklit ederek davranış geliştirirler. Onlarla birbirimize yardım etmek ve çevremize karşı duyarlı olmak hakkında konuşun. Kendi davranışlarının sorumluluklarını almanın ne anlama geldiğini açıklayın. Ve en önemlisi, kendi sözlerinize uygun davranması gerektiğini unutturmayın. Çocuğunuzu iyi şeyler yapmaya teşvik edin.

ÇOCUĞUNUZA ŞEFKATLİ OLMAYI VE GÜÇSÜZ OLANLARA KARŞI YARDIM ETMEYİ ÖĞRETİN

Çocuğunuzun sadece sevdiklerine ve arkadaşlarına karşı değil aynı zamanda yardıma ihtiyacı olan herkes için de merhamet duygusuna sahip olması çok önemlidir. Onlardan sınıfta yeni bir çocuk olsaydı, nasıl hissedeceğini hayal etmelerini isteyin. Bu, bu tür şeyleri düşünmelerini sağlamanın harika bir yoludur. Fakat aynı zamanda daha evrensel problemler hakkında da konuşun. Mesela; yiyecek yemeği olmayan, evi ve ailesi olmayan çocuklar için neler yapabileceklerini sorun. Bir ebeveyn, çocuklarına sosyal sorumluluklarını anlamalarına yardımcı olmalı ve bunu için bir şeyler yapabilmesini sağlamalı.

ONLARA İYİ DAVRANIŞLARIN NELER OLDUĞUNU ÖĞRETİN VE AİLE DEĞERLERİNİZİ AŞILAYIN

Ebeveynler, çocuklarının okuldaki ve spor alanındaki başarılarına özverili yaklaşmaktadır. Peki neden ahlaki davranışlara karşı da aynı tavrı sergilemiyoruz? Kendi aile değerlerinizi açıkça öğretmek ve çocuğunuzun hem söz hem de davranışlarında aynı değerleri tekrarlamasını sağlamak önemlidir. Saygılı davranıyor mu? Sözlerini tutuyor mu? Yaşıtlarına ya da onları üzenlere karşı nasıl davranmalı? Çocuğunuzun sizi örnek aldığını asla unutmayın!

HaberTürk

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.