Hareketli rampaya talep yağıyor

Hareketli rampaya talep yağıyor

ODTÜ Teknokent'te engelsiz erişim sistemi projesi kapsamında üretilen hareketli rampa, engellilerin merdivenleri sorunsuz kullanmasını sağlıyor.

ODTÜ Teknokent'te engelsiz erişim sistemi projesi kapsamında üretilen hareketli rampa, fiziksel engellilerin merdivenlerde yaşadığı sorunları ortadan kaldırıyor.

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Öğretim Görevlisi Ataman Özdemir, Konya'da düzenlenen ÜNİKOP Patent 2017 etkinliğinde, başında olduğu ODTÜ Teknokent projesinin sunumunu yaptı.

Özdemir, engellilerin günlük hayatta çeşitli erişim sorunlarıyla karşılaştığını, bu kişilerin toplumsal yaşama katılma ve hizmetlere erişebilme hakkının en temel insan haklarından biri olduğunu söyledi.

Engellilerin erişebilme olanaklarına kavuşabilmesi için yasal ve fiziki düzenlemelerin yapılması yükümlülüğüne dikkati çeken Özdemir, "Çağdaşlık düzeyinin göstergelerinden biri de engelli bireylerin toplumsal yaşama katılmalarının güçlendirilmesidir. Bu kapsamda, engellilerin erişim, ulaşım olanaklarının yeterince sağlanamamış olması toplumun, yani hepimizin eksikliğidir. Bu durum, toplum için teknoloji üretmenin de görevleri arasında bulunduğu üniversiteler için daha da önemlidir." diye konuştu.

Engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak sistemler üzerine çalışma başlattıklarını aktaran Özdemir, ODTÜ Teknokent'te engelsi̇z eri̇şi̇m ve yaşam si̇stemleri̇ projesini hayata geçirdiklerini ifade etti.

Engelliler merdiveni rahat aşacak

Özdemir, "Engelsiz Erişim Sistemleri" adını verdikleri hareketli rampa düzeneğine, ulusal ve uluslararası patent aldıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Ürünümüz yürüme sorunu bulunan, tekerlekli sandalye kullanan, bebek arabalı ihtiyaç sahiplerinin merdiven kullanmadan istediği yere ulaşmasını sağlıyor. Sistemi merdivene kuruyoruz. Kot farkını bu rampa ile ortadan kaldırıyoruz. Örneğin tekerlekli aracıyla engelli vatandaşımız sisteme arabasını yanaştırıyor. Düğmeye bastığında rampa yükselerek merdiven seviyesine erişiyor. Endüstride diğer yüklerin transferinde de kullanılabiliyor. İç ve dış mekanlarda var olan bir boşlukta çalışabiliyor. Toplu taşıma araçlarında kullanılan sistem, bireysel araçlara da uygulanabiliyor. Engelli bireylerin olabildiğince başkalarından yardım almadan eri̇şi̇m sorunlarının çözümünü kolaylaştıracak sistemdir."

"Almanya, İtalya ve İngiltere'den talep var"

Engelli veya engelsiz herkesin yararlanabileceği sistemin güvenli ve ekonomik olduğuna işaret eden Özdemir, bunun Türkiye'de benzerinin olmadığını dile getirdi.

Özdemir, seri üretimine geçmeyi planladıkları ürünün, personel istihdamı ile ekonomiye katkı sağlamasını hedeflediklerinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu sistem ülkemizde üretilmeyen yerli tasarım sosyal sorumluluk projesidir. Engelli bireylerin sosyal yaşama katılmasını amaçlıyoruz. Sadece patenti alınmış bir proje değildir, TBMM'de, bankalarda, camilerde, okullarda ve bakanlıklarda uygulanan özgün bir projedir. Yurt dışından da talepler var. Onlarla da görüşüyoruz. Almanya, İtalya ve İngiltere'den talep var. Bunlar takip ediyorlar. Üretimi mütevazı atölye olanaklarımızla gerçekleştiriyoruz. İki kişiyle haftada dört tanesini üretebiliyoruz. Ciddi şekilde talep ve yoğun ilgi var. Kolay elde edilebilir projedir. Üretim standartlarını basitleştirdik. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da cazibe merkezleri kurulacak. Patentli projelerin üretim olanaklarına devlet desteği sağlanacak. Biz de cazibe merkezlerinde üretim yapmak üzere başvuruda bulunduk. Bankalardan, belediyelerden ve kamu kurumlarından talep var. Projenin seri üretimle sistematik yapı içerisinde kurgulanmasını istiyorum."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.