'Hardal bitkisi'nden uçak yakıtı üretildi, karbon salımını yüzde 70 azaltacak

'Hardal bitkisi'nden uçak yakıtı üretildi, karbon salımını yüzde 70 azaltacak

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) dört yıllık bir araştırmanın ardından hardal familyasından gelen bir bitkinin uçak yakıtı kerosen yapımında kullanılabileceği ve karbon salımının yaklaşık 3 katı oranında daha az olduğu kaydedildi.

ABD'deki Georgia Üniversitesi beyaz, siyah ya da Hint hardalı gibi bir tür olan "Brassica Carinata" adlı bitkiden kerosen, yani uçak yakıtı üretti.

Yapılan araştırmalarda hardal bitkisi bazlı bu yakıtın normal kerosene oranla en az yüzde 68 oranında daha az karbondiyoksit gazı açığa çıkardığı belirlendi.

Bilim insanı Doçent Doktor Puneet Dwivedi önderliğinde yapılan çalışma, söz konusu sürdürülebilir havacılık yakıtının (SAF) petrol bazlı yakıtlara karşı "çığır açıcı" bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Turpgiller familyasından olan Carinata yani hardal bitkisini, daha çok gıda sektöründe duymuşuzdur. Ancak bilim insanları yaptıkları araştırmada bu hardal türünün farklı bir yönünü keşfetti.

Warnell Orman ve Doğal Kaynaklar Okulu öğretim üyesi Doç. Dr. Dwivedi, Brassica Carinata bitkisinin düşük sera gazı özelliği sayesinde havacılık sektöründe yeni bir dönem başlayacağını belirterek, "Dünyadaki ekosistemin devamına yardım edecek ve bu yakıtın üretimi sektörde büyük iş imkanları sağlayacak." diye konuştu.

Dünyadaki sera gazının yüzde 3.5'ine hava yolu taşımacılığı sebep oluyor

Covid-19 salgını sonrası havacılık sektörünün açığa çıkardığı karbon gazı oranı son dönemlerde düşse de, uçaklar dünyayı en çok kirleten toplu taşıma araçları arasında yer alıyor.

Trenler, uçaklar, kara ulaşımı ve gemicilik dahil taşımacılık ve ulaşım sektörü dünyadaki karbon salımının yüzde 24'ünü oluşturuyor. Uçaklarsa küresel ısınmanın yüzde 3.5'ine tek başına neden oluyor.

euronews

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.