Harabe okullara sığınan 16 İdlibli aile aç uyuyor

Harabe okullara sığınan 16 İdlibli aile aç uyuyor

Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçisi Rusya'nın İdlib'deki bombardımanları nedeniyle yerinden edilen 16 aile saldırılarda büyük kısmı yıkılan yan yana iki okula mesken tutsa da çoğu zaman karınlarını doyuramadan uyuyor.

Esed rejimi ve destekçisi Rusya ile İran destekli yabancı terörist gruplar, geçen Kasım ayında Astana anlaşmaları ve Soçi mutabakatını hiçe sayarak askeri operasyonlar başlatmış, İdlib Gerginliği Azaltama Bölgesi sınırları içerisindeki büyük yerleşimleri ele geçirmişti. Bu saldırılarda bir milyondan fazla sivil yerinden edildi.

Ele geçirilen yerleşimlerdeki siviller, nispeten daha güvenli gördükleri Suriye-Türkiye sınır hattındaki kamplara kaçmak zorunda kaldı.

Yerinden edilen ailelerin bir kısmı sınır hattındaki çadır kentlerde yer bulurken bir kısmı da okul, mağara, cami gibi yerleri kendilerine barınak yaptı.

Maarratunnüman ilçesinden 2 yetim torunu ve kocası ile göç etmek zorunda kalan 70 yaşındaki Adile Rahmun, başını sokacak bir yer bulamayınca 16 aile ile birlikte büyük kısmı hasar gören yan yana iki okula sığındı.

Yerinden edilen aileler, İdlib'in kuzeydoğusunda Esed rejimi ile Rusya'nın daha önceki saldırılarında hedef aldıkları Mamduh Şayup ile Ferdi Ubeyd okullarındaki sınıfların yazı tahtalarını elbiselere askı, diğer sınıfları da mutfak ve yaşam alanı olarak kullanıyor.

Adile Rahmun, her an yıkılabilir durumda olan okuldaki hayat mücadelesini AA muhabirine anlattı.

Yemin ediyorum çoğu gece yemek yemeden uyuyoruz

Esed rejiminin 9 yıl önce tutukladığı ve haber alınamayan 2 oğlunun 2 oğlu ile birlikte yaşadığını belirten Rahmun, "Ben, iki yetim torunum ve kocamla buradayız. Bir torunum anneannesinin yanına gider, bazen de yanıma gelir. Hayırseverler sayesinde bu zor koşullarda hayatımızı sürdürmeye çalışıyoruz." dedi.

Temel yaşam malzemelerine ulaşmakta güçlük çektiğini dile getiren Rahmun, "Buradan önce Cercenaz, Tel Mennis, Tuh köylerine ve İdlib kent merkezine de gittik. İdlib’de o kadar yerinden edilmiş aile var ki; barınacak yer bulamadık." diye konuştu.

Okula sığınmadan önce açıkta kaldıklarını, daha sonra da Binneş'te çatısı su sızdıran bir yerde geçici olarak barındıklarını ifade eden Rahmun, "Şimdi yemin ediyorum çoğu gece yemek yemeden uyuyoruz. Kocam yaşlı olduğu için çalışamıyor. Nasıl yaşayalım? Nasıl geçinelim?" ifadelerini kullandı.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.