Hani bölgesi ziyaretgahlarından "Pir Aziz Türbesi"

Hani bölgesi ziyaretgahlarından "Pir Aziz Türbesi"

Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Kuyular Mahallesi'nde bulunan Pir Aziz Türbesi; Elâzığ, Bingöl ve Diyarbakır üçgeninde yer aldığından uğrak ziyaretgahlardan biri konumunda.

Kuyular Mahallesi'nin kuzeyinde bulunan Piraziz Dağları'nda yüksek bir tepenin üzerinde türbesi bulunan Pir Aziz, halk arasında Şeyh Abdulkadir Geylani’nin torunu olarak biliniyor.

Pir Aziz Türbesi, çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçilerin uğrak adreslerinden biri olmakla beraber yakın mahallelerdeki cadde ve sokaklardaki isimlendirmelerde de yerini almış durumda.

Bazı kaynaklarda Şeyh Abdulkadir Geylani hazretlerinin torunu olarak geçen Pir Aziz'in kimi rivayetlerde ise ordu komutanı olduğu ve burada şehid olduğu belirtiliyor.

Türbe yakınlarındaki mahalle eşrafından Mustafa Deniz, Pir Aziz hakkında şunları söyledi:

Bu ziyaretgahın ismini Pir Aziz olarak biliyoruz ve aynı zamanda eski tarih kitaplarında da bu isimle yer alıyor. Farklı hastalıklardan şikâyeti olanlar buraya geliyor, ziyaret ediyor ve Allah’ın izniyle şifa buluyorlar. Aktarılanlara göre çok eskilerde yaşanan bir savaşta Pir Aziz burada şehit düşmüş. Pir Aziz’in komutan olduğu söyleniyor. O günden bu yana burası ziyaret yerine dönüşmüş.

"Türbeye ulaşımın sağlanmasıyla ziyaretçi sayısında artış oldu"

Diyarbakır başta olmak üzere Elâzığ ve Bingöl’den birçok insanın burayı ziyaret için geldiğini söyleyen Deniz, daha önceleri ziyaretçilerin ulaşımda sıkıntılar yaşadığını fakat geçmiş dönemlerde belediyenin ziyaretgahın yolunu yapmasıyla ziyaretçi sayısında artış olduğuna vurgu yaptı.

Pir Aziz Türbesi'nin konum itibariyle merkezi bir tepede olduğuna dikkat çeken Deniz, "Mahallemizin batısında Elazığ’a bağlı Tırmal, kuzeyinde Bingöl’e bağlı köyler, güneyinde Diyarbakır var. Çevremizde biri Bırıkleyn mağarasından, diğeri ise Bingöl tarafından gelen iki ırmak var. Bu iki ırmak birleşerek mahallemizden geçiyor. Bilindiği üzere Dicle Nehri'nin kaynaklarından biri Bırıkleyn mağarasıdır. Yani bu türbe çok merkezi bir yerdedir. Ayrıca çok yüksek bir tepede olması dolayısıyla buradan Diyarbakır dahi gözüküyor. Nitekim çevrede buradan daha yüksek bir yer bulunmuyor." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.