Hamas Lideri Halid Meşal: Said Nursi'yi biliyorum, Risale-i Nur okuyorum

Hamas Lideri Halid Meşal: Said Nursi'yi biliyorum, Risale-i Nur okuyorum

İslami Direniş Hareketi Hamas'ın siyasi lideri Filistinli siyasetçi Halid Meşal, "Risale-i Nur okuyorum" dedi

Haber: Kemal Benek
RisaleHaber-ÖZEL

İslami Direniş Hareketi Hamas'ın siyasi lideri Filistinli siyasetçi Halid Meşal, "Risale-i Nur okuyorum" dedi.

Geçtiğimiz günlerde Katar'da düzenlenen Doha Uluslararası Kitap Fuarı'nı ziyaret eden Meşal, Risale-i Nur standını da ziyaret etti.

Şam'dayken Nur talebeleri beni ziyarete geldi

Risale Haber'e konuşan stand görevlisi Abdunnur Aras, Meşal'in ziyaretini şöyle anlattı:

"Standımıza büyük bir ilgi gösterdi. Bir çok eseri inceledi. 'Ben Bediüzzaman Said Nursi'yi eskiden beri bilirim. Şam'dayken Nur talebeleri beni ziyarete geldi. Onlarla Bediüzzaman Said Nursi ve Risale-i Nur külliyatını konuştuk. Risale-i Nur'u da okuyorum' dedi. Arapçaya tercüme edilmiş eserlerden birkaç tane aldı."

foto_galeri-002.gif

Halid Meşal kimdir?

Halid Meşal, 2004'ten beri İslami Direniş Hareketi'nin (Hamas) siyasi lideri olan Filistinli siyasetçi.

Batı Şeria'da Ramallah'ın kuzeyindeki1956'da Silvad köyünde doğdu. 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda İsrail'in Batı Şeria'yı işgal etmesinden sonra ailesiyle beraber Kuveyt'e göç etti. Kuveyt Üniversitesi'nde fizik öğrenimi gördü. Öğrenciliği sırasında yürüttüğü öğrenci liderliği ile Yaser Arafat ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nün Filistin Sorunu'ndaki üstünlüğüne karşı çıktı. Bu amaca yönelik olarak Filistinli Öğrenciler Birliği adlı öğrenci grubunun liderliği için El Fetih'le rekabet eden İslamcı Hak Bloğunu kurdu. 1980'de evlendi yedi çocuğu oldu.

1983'te Filistin İslami hareketinin bir Arap ülkesinde kapalı bir toplantı yaptı. Batı Şeria, Gazze Şeridi ve sürgünde yaşayan Filistinli mültecilerin katıldığı toplantı Hamas'ın kuruluşu yolunda bir kilometretaşı oldu. Meşal 1984'te eğitimini tamamladıktan sonra yaşamını tamamen Filistin İslami hareketinin oluşturulmasın atadı. 1987'de Hamas'ın kurulmasından sonra örgütün Kuveyt temsilciliğini üstlendi.

1991'de Kuveyt'ten Ürdün'e taşındı. Eylül 1997'de İsrail gizli servisi Mossad'ın düzenlediği bir suikast girişimini atlattı. Ürdün'ün 1999'da Hamas liderliğini ülkeden çıkarmasından sonra Suriye'nin başkenti Şam'a geçti. 2012 Arap baharıyla karışan Şam'ı da terkeden Halid Meşal, Kahire'de yaşıyor.

2004'te Hamas lideri Şeyh Ahmed Yasin'nin İsrail tarafından düzenlenen bir füze saldırısında şehit edilmesinden sonra yerini alan Abdülaziz El Rantisi'nin Meşal'ın halef olarak seçildiğini açıkladı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum