Haluk Dursun, Ayasofya Camiinin kapı tokmaklarındaki sırrı açıklamıştı

Haluk Dursun, Ayasofya Camiinin kapı tokmaklarındaki sırrı açıklamıştı

Dün geçirdiği trafik kazasıyla vefat eden Prof. Dr. Haluk Dursun'un önceki görevi Ayasofya Başkanlığıydı

Risale Haber-Haber Merkezi

Ayasofya Cami ile ilgili çeşitli araştırmaları olan Dursun, Ayasofya kapı tokmaklarındaki Fatih Sultan Mehmet'in büyük sırrını açıklamıştı.

Geçtiğimiz yıllarda düzenlenen Fatih Sultan Mehmet'in anma toplantısında konuşan Dursun, Ayasofya ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki bağlantıyı anlamanın büyük önem taşıdığını belirterek şöyle konuşmuştu:

Bu normal bir kapı tokmağı değil

"Ayasofya ile Fatih Sultan Mehmet arasındaki bağlantıyı anlayamazsak ve anlatamazsak, daha böyle anmalarda çok yeriz, içeriz. Esas Fatih ve Ayasofya bağlantısının temelinde şu elimde görmüş olduğunuz kapı tokmağı vardır. Ayasofya'ya ilk göreve başladığım zaman bu tokmağın izinden giderek Ayasofya'yı çözmeye çalıştım. 

"Bu normal bir kapı tokmağı değil, diğer bütün kapı tokmaklarının dışında bir tokmaktır. Bu tokmak küçük bir örnektir, bunlar genelde musanna olarak aynalı, çift taraflı olarak dökülmüştür. Üzerinde, 'Ya Fettah' yazar. 'Ya Fettah' Allah'ın isimlerinden biridir ama Ayasofya'ya özellikle bunun yapılmış olması, fetihten sonra bunun asılmış olması başka bir mana ve simgeyi vurgulamış oluyor. 'Fettah' kelimesinin içinde rahmet var, fetih var ama aynı zamanda açmak var. Açan demek, Allah'ın açan özelliği demek. 

Ayasofya'nın fethin sembolü olduğunu ve bunu unutmamak için

Fatih kapı tokmaklarında Ayasofya'ya bunu koyarak hem o kapının açma fonksiyonunu vurgulatıp her açışta açma kudreti olan Allah'ın bir hürmeti ve aidiyetini hatırlatılıyor hem de Ayasofya'nın fethin sembolü olduğunu ve bunu unutmamak için her elinizi attığınızda, 'Ye Fettah' diyerek o kapıdan içeri girmenizi sağlamış oluyor."

ayasofya_banner.jpg

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.