Halk evlerinin yağmaladığı kütüphane ihya ediliyor

Halk evlerinin yağmaladığı kütüphane ihya ediliyor

Trabzon Of’ta bulunan ve 1970’li yıllarda Halkevleri tarafından yağmalanan Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Kütüphanesi yeniden ihya ediliyor

1813’de Gümüşhane’de doğup 1894’te İstanbul’da vefat eden büyük İslam alimi Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretleri, kendi el yazması eserlerinin de aralarında olduğu 18 bin cilt kitabı vakfetti. Bu kitaplarla Rize, Bayburt ve Trabzon’un Of ilçesi Uğurlu Mahallesi’nde birer kütüphane kurulmuştu. Bu 3 kütüphaneden sadece Of’taki kütüphane ayakta kaldı.

HALKEVİ YAĞMALADI

Ancak bu kütüphane de 1970’li yıllarda CHP’nin uzantısı olan Halk Evlerinin gadrine uğradı. Kütüphanede bulunan yaklaşık bin 500 civarındaki yazma ve basma eserin bir kısmı imha edildi, bir kısmı dağıtıldı, geriye kalan 305 eser ise Mehmet Aşık Kutlu Kur’an Kursu’nda muhafaza altına alınıp Ankara’daki Milli Kütüphane’ye nakledildi. Yaklaşık 2 asırlık kütüphanenin yeniden ihyası için düğmeye basıldı. Vakıflar Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından yaklaşık 20 gün önce kütüphanenin restorasyon çalışmaları başlatıldı.

ahmedziyauddingumushanevi.jpg

Eserler toplanacak

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, restorasyon çalışmaları süren kütüphaneye gelerek incelemelerde bulundu, yetkililerden ve mahalle sakinlerinden kütüphane hakkında bilgi aldı. Tarihi kütüphane binasının korunması için yıllardır gönüllü olarak kütüphaneye sahip çıkan mahallesi sakinleri, kütüphaneden götürülen kitapların geri getirilmesini talep etti. Vali Ustaoğlu, konu ile ilgileneceği sözünü verdi.

Yeni 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.