Hakan Albayrak: Kimi Risale-i Nur okumalarında bulur huzuru, kimi de zikir halkalarında

Hakan Albayrak: Kimi Risale-i Nur okumalarında bulur huzuru, kimi de zikir halkalarında

Tek parti diktatörlüğünün hüküm sürdüğü 1930’lu-40’lı yıllarda bu iş kesinkes hallolmuş gibi görünüyordu

Risale Haber-Haber Merkezi

Gazeteci-yazar Hakan Albayrak, cemaat ve tarikat mensubu olmanın suç gibi gösterilemeyeceğini söyledi.

"Bütün Müslümanları aynı tornadan çıkmış kalemler gibi tek tip hale getirme çabası hoş değildir ve zaten beyhudedir. Farklı farklı mizaçlar oldukça farklı farklı ‘ekoller’, cemaatler, tarikatlar da olacaktır" diyen Albayrak, "Devletin ‘Şu andan itibaren falanca çerçeveye girmeyen Müslüman kalmayacak, bütün Müslümanlar tek tip olacak!’ diyerek cemaat ve tarikatların, dernek ve vakıfların tepesine binmesiyle değişmez bu durum. Silah zoruyla da değişmez. Bir süreliğine değişmiş gibi görünse de o görüntü yanıltıcı olur. Tek parti diktatörlüğünün hüküm sürdüğü 1930’lu-40’lı yıllarda bu iş kesinkes hallolmuş gibi görünüyordu; halbuki cemaat ve tarikatlar o amansız baskı ortamında bile neşvünema bulabildiler" dedi.

Kimi Risale-i Nur okumalarında bulur huzuru, kimi de zikir halkalarında

"Devlet bütün İslamcı grupların, cemaatlerin ve tarikatların kökünü kazısın!’ diyenler, devleti eşyanın tabiatına isyan etmeye çağırıyorlar" diyen Albayrak, yazısını şöyle sürdürdü:

"Siyaset dili gönüllerin süruruna yetmez. Siyasi iktidarın dayatması olan bir ‘maneviyat dili’ de yetmez buna. Su, kendi mecrasında akmak ister. Hür gönül, hürriyet içinde tercih yapmak ister.

Kimi Risale-i Nur okumalarında bulur huzuru, kimi de zikir halkalarında. Kimi gelenekçiliğe mütemayildir, kimi de ıslah ve tecdide.

Bu böyledir ve böyle güzeldir; gökkuşağı gibi. Tek renkli gökkuşağı olmaz. Tek tip dindarlık da olmaz. O ‘tek tip’i belirleyenler allame-i cihan da olsalar ve o ‘tek tip’ aliyyülâlâ da olsa, gene olmaz.

Tekrar: Farklı farklı mizaçlar oldukça farklı farklı ‘ekoller’, cemaatler, tarikatlar da olacaktır. Bu, eşyanın tabiatının gereğidir.

‘Devlet bütün İslamcı grupların, cemaatlerin ve tarikatların kökünü kazısın!’ diyenler, devleti eşyanın tabiatına isyan etmeye çağırıyorlar.

Suça bulaşan bir grup olduğunda bunun gereğini de yapalım ama...

"FETÖ ve “IŞİD” gibi tecrübelerin korkunçluğuna istinaden yoğurdu tabii ki üfleyerek yiyeceğiz; yoğurdu külliyen çöpe atmak ise olacak şey değil.

Belirli bir ‘ekol’, cemaat veya tarikata eleştirimiz varsa söyleyelim ve ilgili konuları enine boyuna tartışalım. İslami gruplar arasında ve bunlarla devlet arasında nasıl bir hukukun olması gerektiğini de tartışalım. Suça bulaşan bir grup olduğunda bunun gereğini de yapalım.

Ama cemaatçiliği, tarikatçılığı, fikrî gruplaşmaları suç gibi görmeyelim / göstermeyelim vesselam.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum