Hacılar o gelenekten vazgeçmeye başladı

Hacılar o gelenekten vazgeçmeye başladı

Gaziantep’'te uzun yıllardır sürdürülen kutsal topraklardan dönenlerin evlerinin kapısına hacı tabelası asma geleneği unutulmaya yüz tuttu.

Kentte 55 yıldır tabelacılık yapan Hüseyin Gökdemir'e göre bu geleneğe "Riya olur" diye tepki gösterenler bulunduğu için hacdan dönenler artık bu tabelalardan yaptırmıyor. 

Üzerinde Allah ve peygamber lafzaları ile Kabe fotoğrafı ve "hoşgeldiniz" yazısı bulunan "hacı tabelaları"nın, bu vazifesini yerine getirip memlekete dönenlerin evlerinin kapısına asılması geleneği Gaziantep'de yıllardır sürdürülüyor.

Hacıların sevinç ve özlemle karşılandığını ifade eden ve ziyaretçilerin kutsal topraklardan dönenlerin evini kolayca bulmasını sağlayan kente özgü bu gelenek artık terk ediliyor.

 Tabelacı Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uygulamanın Gaziantep'e has bir gelenek olduğununu ifade ederek bu geleneğin şehir dışından gelenler tarafından şaşkınlıkla karşılandığını söyledi. 

haci-tabelasi.jpg

Ege bölgesinden gelen bir misafiri ile yaşadığı anıyı aktaran Gökdemir, "Arkadaşım Gaziantep'i gezdikten sonra bana 'Gaziantep'te maşallah adım başı bir türbe var' dedi. Ben de 'ne türbesi?' diye sordum. Bana gördüğü hacı tabelalarını anlattı. Bu tabelaları türbe zannetmiş. Gördüğü evlerin hacı evi olduğunu söyledim, çok şaşırdı" diye konuştu.

Geçmişte hacı adaylarının yolculukları öncesi bu tabelalardan sipariş verdiğini, bazen de yakınlarının bunları yaptırdığını anlatan Gökdemir, "hacı tabelası" asan sayısının eskiye nazaran ciddi oranda azaldığını kaydetti. 

Hacca az sayıda kişinin gittiği yıllarda hacıların evinin kolayca belirlenebilmesi adına böyle bir yol izlendiğini dile getiren Gökdemir, bu sayının artmasıyla tabela asanların sayısının da azaldığını bildirdi.

"Bazıları gösteriş gibi düşünüyor"

Bazı vatandaşların da "gösterişe kaçtığını" düşünerek geleneği uygulanmaktan çekindiğini ifade eden Gökdemir, şöyle konuştu:

"Hacca gitmeden hacı tabelası siparişi veren, bunu gelenek haline getiren insanlar var ama hacının haberi olmadan da tabela astıranlar var. Hatta hacı gelip gördüğünde yadırgıyor. 'Riya olur' diye tepki gösterenler var. Bundan dolayı eskisi kadar talep yok. Bu yıl bin 400 hacıdan sadece 10'u tabela yaptırdı."

"Her sokakta hacı var ama geleneği sürdüren az"

Evinin kapısında bu tabelalardan bulunan 72 yaşındaki Abdulgani Özkar, bu geleneğin hacca gidip gelenler ile misafirlerinin görüşmesini ve kaynaşmasını sağladığını belirtti.

Hac dönüşü kendisinin de kapısına hacı tabelası taktırdığını dile getiren Özkar, yıllar geçmesine rağmen bunu çıkarmadığını söyledi.

Hac vazifesini 2003 yılında yerine getiren 67 yaşındaki Mehmet Döner de yıllar önce Gaziantep'te 3 veya 5 kişinin hacca gittiğini, misafirlerin evleri daha rahat bulabilmesi amacıyla böyle bir gelenek olduğunu belirtti.

Kendisinin de atalarından kalan bu geleneği sürdürerek hacı tabelası yaptırdığını ifade eden Döner, "Hacca gitmek şimdi çok kolay oldu, eskiden çok meşakkatliydi ancak 7 veya 8 ayda deve, at sırtlarında ve yayan hacca gidilirdi. Gelen de evine hacı tabelası yaptırırdı ama şimdi eskisi gibi yaptırılmıyor. Hacı tabelalarını yaptıranlar da büyüklerinden gördüğü için yaptırıyor. Şimdilerde her sokakta hacı var ama bu adeti uygulayan sayısı çok az" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.