Hacı Bektaş Veli törenle anıldı

Hacı Bektaş Veli törenle anıldı

Anadolu irfanının sönmeyen ışığı Hünkar Hacı Bektaş Veli, vefatının 750. yıldönümünde Nevşehir’de Hacı Bektaşi Veli Müzesi’nde uluslararası katılımlı törenle anıldı

Bu kapsamda Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesindeki Hacı Bektaş Veli Müzesi’nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ev sahipliğinde yapılan törene Alevi Bektaşi toplumun öncüleri arasında yer alan Arnavutluk Elbasan Dergahı Dervişi Admir Muçodemi, Baba Mansur Ocağı Dedesi ve Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, Babagan Kolu’ndan Hüseyin Altunkuş, Hacı Bektaşi Veli Derneği Postnişini Veliyettin Ulusoy, Sucaddin Kolu’ndan Mehmet Demirtaş ve Türkiye’nin dört bir yanından Alevi Bektaşi toplumunun temsilcileri katıldı.

Törende konuşan Bakan Ersoy, sözlerine yangın felaketinde yaşamı yitirenlere rahmet dileyerek başladı.  2021’in UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli Anma Yılı olarak belirlendiğini hatırlatan Ersoy, “Uluslararası çok güzel bir sempozyum gerçekleştirerek etkinlikleri başlatmış olduk.,. Bu minvalde UNESCO ile iş birliği içinde etkinlikler düzenlemeye ve Hünkâr’ın sesi olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgulamak isterim” dedi.

‘İnsanlığa ışık’

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın da törende yaptığı konuşmada Hacı Bektaş Veli öğretisinin büyüttüğü ve derinleştirdiği geleneğin, Anadolu irfan geleneğinin yüzyıllardır sadece bu topraklara değil, bu toprakların çok ötesinde bütün insanlığa ışık tutmaya devam ettiğini söyledi.

UNESCO Genel Konferans Başkanı Ahmet Altay Cengizer de video mesajı ile anmaya katıldı ve Hacı Bektaş Veli’nin eşsiz Anadolu kültürünün tutkalı olduğunu belirtti. UNECO Türkiye Milli Komisyon Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da Hacı Bektaş Veli öğretisinin Anadolu, Afrika, Balkanlar, Orta Asya’ya kök saldığını ifade ederek, “Bu toprakların insanlığa söyleyeceği çok söz var” diye konuştu.

Anma etkinlikleri kapsamında restore edilen Kadıncık Ana Evi’nin açılışı da yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın UNESCO iş birliğiyle hazırladığı programlarla Hacı Bektaş Veli’nin vefatının 750. Yılı Anma etkinlikleri, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere 30’a yakın şehirde yıl boyunca devam edecek.

aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.