Hacı adaylarına döviz uyarısı

Hacı adaylarına döviz uyarısı

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kurundaki yükselişin hacı adaylarını olumsuz etkilediğini belirtti

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar kurundaki yükselişin hacı adaylarını olumsuz etkilediğini belirterek, "Önceden alınmış dolarınız var ise paranızı Suudi Arabistan'da riyal ile takas yapın. Eğer halen dolar almamışsanız bu yüksek seviyeden dolar almayın orada TL de geçiyor daha avantajlı olursunuz" dedi.

İslam Memiş, dolar kurundaki yükselişin olumsuz etkilerini hafifletmek için hacı adaylarına tavsiyelerde bulundu. Memiş, Türkiye'de döviz alım-satımı arasındaki makastan kaynaklanan farkın Suudi Arabistan'da yok denecek kadar az olduğunu belirterek, dolarını Türkiye yerine Suudi Arabistan'da riyale çeviren kişilerin 100 dolarda 12 riyale varan avantaj elde edebildiğini kaydetti.

Avrupa ekonomisinin ekonomik krize girmesiyle avronun aşırı değer kaybetmeye başladığını anımsatan Memiş, "Geçen yıla kadar hacı adayları paralarını avro ile yatırıyordu. Avrodaki sert değer kayıpları Suudi Arabistan'ı tedbir almaya zorladı ve Suudi Arabistan tüm işlemlerini dolara çevirdi. Bu yıl hacca gidecek hacılar da paralarını dolar olarak yatırmak zorunda kaldı" diye konuştu.

Memiş, konuyla ilgili son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

"Bu yılın hac kuraları açıklandığında dolar kuru 2,59'du. Bugünlerde hacca gidecek vatandaşlarımız Türkiye'de 100 dolar karşılığında 366 riyal alabiliyor fakat Suudi Arabistan'da 378 riyal alabiliyor. İki para biriminin arasındaki kur farkı 12 riyal. Bin dolarda 120 riyal fark ediyor ki bu rakam orada ciddi bir fark oluyor. Benim hacı adaylarına tavsiyem elinizde önceden alınmış dolarınız var ise paranızı Suudi Arabistan'da riyal ile takas yapın. Eğer halen dolar almamışsanız bu yüksek seviyeden dolar almayın orada TL de geçiyor daha avantajlı olursunuz."

"Dönüş zamanı cebinde fazla riyali kalan Suudi Arabistan'da dolara çevirsin"

Dolar/riyal kurunda iki ülke arasındaki bu farkın Suudi Arabistan'daki enflasyonunun yanı sıra Türkiye'de döviz alım-satımı arasındaki kur farkından kaynaklandığı bilgisini veren Memiş, "Döviz fiyatları son aylarda oldukça oynaklık gösteriyor. Örneğin, sabah dolar kuru 2,95 aksam kapanışı 2,90. Bu dalgalanma sırasında aradaki makas açılıyor. Döviz büfelerinin tabelasına baktığınızda bunu görmüş olacaksınız" diye konuştu.
Memiş, normal şartlarda kur aralığı 1 TL iken şu an bu makasın 3 TL'ye çıktığını belirterek, "Vatandaş dövizini ekran fiyatından bozduramıyor. Arasında al-sat farkı doğuyor ve bu fark son aylarda daha fazla açılmış durumda" yorumunu yaptı.

Hacca giden vatandaşların dönüş zamanı cebinde fazla riyali kaldıysa orada dolara çevirmeleri önerisinde bulunan Memiş, "100 dolar almak için Suudi Arabistan'da 380 riyal verirken, Türkiye'de 390 riyal vermeniz gerekecek. Ayrıca hac alışverişlerinin de Türkiye'den yapılmasını tavsiye ediyorum. Orada satın alınan hediyelerin çoğu bizim ülkemizden ihraç ediliyor. Ürünlerin çoğu Türkiye'de üretilip yollandığı için ne kargo yollamakla yorulun ne de pahalıya alın" ifadelerini kullandı.

Memiş, vatandaşların dövizdeki oynaklık nedeniyle zarar etmesinin önüne geçmek için Türkiye ile Suudi Arabistan arasında TL ile hacca gidilmesine ilişkin bir anlaşmanın yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.