Hac Notları-5

Cemalettin Söğüt
[email protected]

23) TÜRKİYE’YE DÖNÜŞ

22 Temmuz 2023 Cumartesi 23.30 uçağı ile Medine Havaalanından Ankara’ya uçacaktık.

Lakin kalbimiz de bir burukluk vardı.

Yeryüzüne yapılan ilk ev, Beytullah’ı Kabe’yi ve Kainatın efendisi Rasül-ü Ekrem’in (asm) Ravzasından ayrılmanın hüznü içimize düşmüştü.

Kalbimiz Mekke’de, gönlümüz Medine’de olacaktı.

Kendimize şu şekilde teselli etmeye çalışıyorduk:

“Bu geçici bir ayrılık, tekrar gelmek üzere geçici ayrılıyoruz, hiç gelmeyenlere hemen, gelenlere ise tekrarını nasip et Allah’ım” diye dua ederek otelden, havaalanına doğru gidiyorduk.

Hurma, zem zem ve diğer eşyalarımızı, gümrükten problem olmadan geçerek, 23 Temmuz 2023 saat: 03.00 gibi Esenboğa havaalanına inmiştik.

sogut.png
Mekke ve Medine-i Münevvere

SONUÇ OLARAK;

Evet insanın kalbi nasıl ki bütün vücutta ki kanı temizleyerek arındırıyor. İşte Kâbe’ye hac için gelen her bir mümin de günahlardan temizleniyor ve arınıyor.

Bu sebeple asla orada gördüğünüz yaşlı, engelli kişilere içinizden “bunun bu haliyle ne işi var burada” diye sakın ha böyle bir şeyi aklınıza bile getirmeyin. Zira hepsi Yüce Rabbimizin seçilmiş davetlileridir.

Görev yaptığım Bakanlıkta ulusal ve uluslararası onlarca kongrenin koordinasyonunu görev gereği yaptım. Kongreye davetliler çağrılırken toplumun bütün katmanlarından birer temsilci seçilerek davet ediyorsunuz.

Çünkü hepsi farklı açılardan bakıp fikir istişare veriyorlar, böylelikle şura/kongre yapılıyordu.

Kur’an-ı Kerim’de Yüce Rabbimiz zengin müminlere farz olan hac ibadetinin nasıl ne şekilde yapılacağını, bunun menasiklerini ayetlerde açıkça yer alıyordu.

Haccın İslam’ın bir kongresi olduğunu ve insanları değişik renk, ırklardan şube şube yaratıldıklarını, aranızda tanışma, kaynaşma ve yardımlaşma için teavün yapmamız gerektiği emrediliyordu.

Bu itibarla; Hac için kutsal toraklar gelmiş her mümin yeryüzünde ki Rabbimizin yarattığı diğer dilleri, ırkları, renkleri farklı insanları görüyorlardı.

Yaşlısı, genci, çocuğu, yeni doğmuş bebeği dahil hepsi Yüce Rabbimizin misafiri idi. Kur’an-ı Kerim’de Kâbe’nin diğer bir ismi de Beytullah’tır.

Yani Allah’ın evi demektir. Bu itibarla kutsal topraklarda Rabbimizin evinde şu ifadeler akıldan hiç çıkarılmaması gerekir:

  • “HER GÖRDÜĞÜNÜ HIZIR BİL,
  • HİÇ KİMSEYİ KINAMA,
  • HİÇ KİMSE İLE TARTIŞMA,
  • HİÇ KİMSEYİ HOR GÖRME,
  • HİÇ KİMSEYİ KÜÇÜK GÖRÜP AŞAĞILAMA
  • HİÇ KİMSEYE KARIŞMA
  • SABIR-SABIR-SABIR” düsturlarına harfiyen itaat edebilirseniz şeytana atılan taşlar yerini bulmuştur diyoruz inşallah…

Rabbim sizlere de bir gün haccı nasip ettiğinde Kâbe’ye gelen Rabbimin bütün misafirlerine sevgi, saygı ve merhametle yaklaşmanız temennisiyle diyor, sağlıcakla kalın.

Allaha emanet olun diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.