Hac Notları-1

Cemalettin Söğüt
e posta: [email protected]

BAŞLARKEN

2010 yılında kaydımızı yaptırdıktan 14 yıl sonra, 18 Haziran 2023 - 23 Temmuz 2023 tarihleri arasında mukaddes hac yolculuğumuz bizlere nasip olmuştu.

Bu kutsal yolculuk öncesi ve esnasında kendimce bazı notlar almıştım. Bu notları gidecek olan yeni hacılarıma bir öneri olmakla birlikte duygu ve düşüncelerimi de ifade ederek kaleme alıp yazıya döktüm.

cemalettinsogut.jpg35 günlük bu mukaddes hac yolculuğunda kendimce önemli hususlara değinmeye çalıştım.

Bu mukaddes yolculukta aldığım hazzı, lezzeti dilimin döndüğünce sizlere yansıtmaya çalıştım. Elbette her bir hacının aldığı manevi lezzet ayrı ayrıdır.

Bu itibarla; sizleri bu notları okumaya, öneri ve değerlendirmeniz için geri dönüşünüzü beklediğimi ifade etmek isterim.

Bir nebze faydalı olabildik ise ne mutlu bizlere vesselam. İyi okumalar diliyorum.

1) NEYE NİYET NEYE KISMET…

Her şey 6 Mayıs 2023 Cumartesi günü Ankara İl müftülüğünden eve gelen telefon ile başladı.

Gündemimiz birden bire değişiverdi.

Niyetimiz ve programımızda 2023 yılının Kurban Bayramı’nı İngiltere’de torunlarımızın yanında geçirip kurbanı orada kesmek vardı. Bunun için 3 hafta önce İngiltere vize başvurusu yaptık haber bekliyorduk…

Lakin Yüce Rabbimiz bizim programımızı bizim için daha hayırlı olacak şekilde yapmıştı. Beytullah’a, Kâbe’ye hac için davet edilmiştik.

Eşimin il müftülüğünden gelen telefonla sevinci, mutluluğu kelimelerle anlatılmaz ancak yaşanırdı…

Tam 14 yıl bekledikten sonra 6700 yedek sıradan hac sırası bize gelmişti. 3 gün içerisinde kesin kayıt yapmamız söylenmişti. Hemen karar verip hac ücreti için maddi hazırlıklara başladık ve Rabbimiz yolumuzu açtı Elhamdülillah…

Bu mukaddes yolculuk için ikinci dairemizi, arabamızı, arsamızı her üçünü birden pazar günü satışa çıkardık ikisine hemen müşteri çıktı. Arabanın satış ilanını gece 12’de verdik, sabah 7.30’da ilk arayana sattık. Hayırlı olsun…

Üç gün sonra… 9 Mayıs 2023 günü Keçiören Tepebaşında Hac eğitimi için Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hocamızı dinliyoruz.

Hülasa insan kendini rüyada gibi hissediyor, inanamıyorsunuz…

Rabbim böyle mukaddes yolculuğu herkese nasip etsin. Rabbim kabul eylesin inşallah.

Diyeceğim o ki yedekte olanlar “bize sıra gelmez” demesinler her an sizlere de sıra gelip Kabe’den/Beytullah’tan çağırılabilirsiniz. Yüce Rabbimiz her an her şeye hazırlıklı olmak gerektiğini bize yaşayarak öğretmiş oldu. Rabbim sizlere de nasip etsin inşallah.

2) HACCA MADDİ–MANEVİ–SIHHİ HAZIRLIK

18 Haziran 2023 Pazar günü yapılacak hac yolculuğu için maddi ve manevi hazırlıklar başlamıştı. Bir de bunların yanına ben sıhhi hazırlıklarını da eklemiştim.

Mukaddes topraklarda giyilecek kıyafetler, ihram başta olmak üzere tavafa giderken terlik, tavaf patikleri, spor ayakkabısı ve tavaf esnasında giymek için pandif terliklere, iç ve dış kıyafetlere kadar bir çok hazırlık yapıyorsunuz. Bunların yanında belki de bana göre en önemlisi sarık, takke idi. Zira sıcak memleketlerde yüz ve boyun kısmını güneşten korumak için çok elzemdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık kuruluşlarında aşılarımızı da olmuştuk.

İl Müftülüğünce organize edilen toplantılar hacı adaylarını gerçekten manevi olarak hazırlıyordu. 8-9 Mayıs 2023 tarihlerinde Ankara Keçiören Tepebaşında M. Asım Köksal camiinde sabah 9’da başlayıp 12.30’a kadar devam eden toplantılarda Hac ibadetinin gerektirdiği farz-vacip ve rükünleri anlatılmakta idi.

Ankara İl Müftüsü, daha sonra toplantıya iştirak eden Diyanet İşleri Başkanı, İlçe müftüsü, kafilelerde görev yapacak olan din görevlileri bu kutsal yolculukta sizlere ne yapılacağı ile ilgili tavsiyelerde bulunuyorlar.

Bunların içinde en önemlisi belki de “sabır”dı. Zira Mekke ve Medine’de şeytanların babası, dedesi, amirallerinin olduğu, sabrın ne kadar kıymetli olacağını ifade ediyorlardı.

25 Mayıs 2023 Perşembe günü kafile grup sorumluları ile Ankara Hipodrom’da yeni yapılan Millet bahçesinde bulunan camide son toplantımızı yapıyorduk.

Vize başvuru işlemleri için mobil uygulama geliştirilmiş, fotoğraflarımızı kendimiz düz bir alanda cep telefonundan çekiyor, parmak izlerimizi de mobil uygulamaya tanıtmaya çalışıyorduk.

Mobil uygulama, bazı hacı adaylarımızın parmak izlerini çok kolay okurken bazılarını da okuyamıyordu. Bunu, 2-3 gün denediğimiz halde, yine olmayabiliyordu.

Sonra şunu anladık ki; baş parmağı nasır olan, özellikle kırsal kesimde tarım ile meşgul olmuş ablaların parmak izi alınması daha titiz yapılmalıydı. Grup sorumlumuz, 15 yıl Gülhane’de bulaşık yıkayan bir hacı abimizin parmak izini, 7 gün sonra ancak uygulamaya tanıtabilmişti.

milletcami.png

Ankara Millet Bahçesi Camii Grup Toplantı Sonrası

Artık gideceğimiz bu mübarek yolculuğa bizleri safha safha adım adım hazırlıyorlardı. Dünyevi işleri ve ticaret yapanların yavaş yavaş ticareti bırakmaları söyleniyordu. Zira; Ahiretin bir provası olan mahşeri kalabalık olacak olan hacca sizleri hazırlıyorlardı.

Teşrik-i mesai ettiğiniz kimler varsa, hepsinden ayrı ayrı helallik almanız gerektiği söyleniyordu. Bizde, bütün üzerimizde hakkı olan en yakın akrabalar başta olmak üzere, komşu, iş arkadaşlarımız ve sevdiğimiz dostlardan ya bizzat giderek, gidemediğimiz yerlere ise telefonla arayarak helalliklerimizi almaya çalıştık.

Bunun için, 12 Haziran 2023 günü helallik dilemek için ajandama telefonla arayarak 60 civarı isim, 20’ye yakın, bizzat giderek yerinde helallik dilediğim selam ve dua notlarımı almıştım. Öğle ya Rabbimizin huzuruna kul hakkı olmadan bütün üzerimde hakkı olanlardan helallik alarak gitmeli idik.

Yine Keçiören Belediyesi ve İlçe Müftülüğünce ilk defa Kent Meydanında 30 Haziran 2023 günü organize edilen hac uğurlama programı yapılmıştı. Burada da hacı adaylarına maddi-manevi hazırlıklarla ilgili neler yapılacağı bir bir anlatılıyordu.

Yine sıhhi hazırlık kapsamında gideceğimiz yerlerde acil durumlar karşısında bir ilk yardım çantası oluşturmuştuk.

İçine sürekli kullandığımız ilaçlar, pişik merheminden tutun ağrı kesici, antibiyotik, öksürük şurubu, gargara, güneşten korunmak için krem, pudra, vitamin ilaçları, yara bandı aklınıza ne gelirse almıştık.

Hac ile ilgili ilmihal ve fıkhi bilgiler içeren ve her an ulaşabileceğim e-posta adresime ve cep telefonumun fotoğraflar kısmına Ömer Nasuhi Bilmen ve İsmail Mutlu’nun ilmihalinden ilgili hac bölümlerini taratıp e-postama atmıştım.

Yedek olarak da bu sayfaların fotoğraflarını çekerek cihazımın fotoğraflar kısmına arşivlemiştim. Öyle ya hac ibadeti her zaman yapılan bir ibadet değil, belki de ömürde bir-iki defa nasip olacak olan bir ibadetti.

Hem mal hem de beden ile yapılan bu ibadetin farzları, vacipleri, sünnetleri, cezaları daha doğrusu hac menasiklerini bilmek anlamak ve uygulamak gerekli idi.

Çünkü Hz. Resulullah’ın hac vazifesini hakkıyla yapan bir hacı annesinden yeni doğmuş gibi dünyaya gelir hadisini tam yaşamalı idik.

3-001.jpg

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ve Mustafa Özcan Güneşdoğdu ile birlikte

Devam edecek

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.