Hac; başlangıç ve sonun buluşması

Hac tavafla başlar, tavafla biter; daire, yörünge, dönüş. Elektron döner, ay döner, dünya döner, güneş döner, Kehkeşanlar döner, gün döner, devirler döner, nesiller döner.

S'ay ile aynı çizgi üstünde gidilir gelinir; sırat-i müstakim; ümit ve korku dengesi; ifrat ve tefrit savrulmalarına düşmemek. S'ay u gayretten sonra lütfedilir zemzem. Unutulmaz Kabe'nin Rabbi; S'ay sırasında da istilam edilir.

Her ikisi hareketin değişik hali, hakikatin farklı görüntüsü; Arafat öyle değil; duruş, nokta. Muzdelife de aynı şekilde; biri gündüzde, diğeri gecede vakfe, duruş.

Namaz sabittir, kıpırdanmaz, hareket namazı bozar. Bir nevi miraçtır namaz; Arafat’ta da Rabbine hazirana muhatap olunur, duanın ayakta yapılması daha makbuldür.

Arafat'ı bilen Arif olur; Nefsini ve Rabbini bilen arif.

Arif gönüller bulundukları yerlerde sabit dağlar gibidir; savrulanları sükun duruş mihverine çekerler.

Müzdelife‘de gece şuurlanması Muhabbetullah'a dönüşür ve yürünür Mina'ya; yolun sonu; bütün merhalelerden geçilmiş, cihada hazırlık tamamlanmıştır.

Şeytaniyet taşlanır; küçüğü, orta olanı, büyüğü. Tağutlar, Calut'lar, Firavunlar yeryüzünden temizleninceye kadar Müslümanlar cihad halindedir.

Bunun için kurban verirler saçlarını verdikleri kolaylıkta, hayvanları kurban ettikleri kolaylıkta.

Bugünün cihadın kolay olanı boykot; parasına, kıyafetine, içeceğine, malına, kendisine benzetmeye çalıştığı her şeye boykot. Boykot yetmez karşı atak; medeniyet tavafına başlamak, S’ay ile sürdürmek, Vakfe ile buna sabitlenmek ve Mina ile neticeye ulaşmak.

Evet Hac tavafla başlar, tavafla biter;

İnnelillahi ve inneileyhi raciuun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.