Hac adayları gözyaşı ve dualarla uğurlandı

Hac adayları gözyaşı ve dualarla uğurlandı

İlk hac kafilesinin hareketi öncesinde Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar Gidiş Terminali'nde düzenlenen törene, yaklaşık 200 hacı adayının yanı sıra, yakınları ile vatandaşlar katıldı

Törende konuşan İstanbul Müftüsü Hasan Kamil Yılmaz, kutsal topraklara doğru yola çıkan hacı adaylarını tebrik etti.

Yılmaz, hac yolculuğunun insan hayatında çok anlamlı ve önemli bir yolculuk olduğunu dile getirerek, "2 milyon 200 bin müracaat içinden seçilerek kura ile 80 bin kişinin arasına girip o kutsal topraklara, kutsal yolculuğa çıkabilmiş olmak, Rabbimizin bir mazhariyeti ve lütfu. Allah sağlık ve afiyetle tamamlamayı nasip etsin." dedi.

Hac yolculuğunun insanın kardeşliğe, dostluğa, yakınlığa ve kulluğa yolculuğu olduğunu vurgulayan Yılmaz, yeryüzünün mekanlar içinde en kutsal mekanında, zamanlar içinde en kutsal zamanında buluşmak üzere insanların en güzelinin bulunduğu mekanda, onun aşıklarıyla buluşmak üzere bir yolculuk olduğunu anlattı.

"Yeniden gönüllerini inşa etmiş olarak ülkelerine dönecekler"

Yılmaz, hac vesilesiyle insanlık tarihine yolculuğa çıkan hacı adaylarını uğurladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Çünkü onlar Hazreti Adem'in inşa ettiği, ilk defa onun yaptığı mabedi, Hazreti İbrahim tarafından yeniden inşa edilen mabedi tavaf etmek üzere ve son olarak Allah Resulü'nün veda haccında tavaf ettiği o yüce makamı ziyaret ve tavaf etmek üzere oraya gidiyorlar. Dolayısıyla zaman tünelinde geçmiş peygamberlerle, ashab-ı kiram ile bir gönül yolculuğu yapacaklar. Onlar Arafat vakfesinde yeniden dirilişi, ölüm ve ötesini yaşayacaklar hissedecekler. Orada 2 milyonu aşkın, İslam dünyasından gelen huccac ile kucaklaşacaklar. Bir bakıma yeniden gönüllerini inşa etmiş olarak ülkelerine dönecekler."

İslamda temel ibadetler olan, namaz, oruç, hac ve zekatın ruhu olduğunu dile getiren Yılmaz, haccın ruhunun takva olduğunu hatırlattı. 

Dualarla uğurlandılar

İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Ali Özyiğit de hacı adaylarından ülkemiz ve milletimiz için dua etmelerini istedi.

Özyiğit, hacı adaylarının Allah'ın daveti ile kutsal topraklara gittiğini dile getirerek, şöyle konuştu:

"Gittiğiniz zaman dua edeceksiniz ama sizlerden devletimizin, milletimizin, Müslümanların ve İslam aleminin geleceği için, daha düzgün, daha insancıl, daha İslama, ilme, sanata uygun ve insanlığın geleceğini mutluluğa kavuşturacak olan güzel insanların yetişmesi, iyi insanların olması, iyi insanların görevlerine devam etmesi için dualarınızı istiyoruz."

Tören sonunda 156 hacı adayı ve 6 görevli, kutsal topraklara gitmek için dualarla uğurlandı.  

Ankara'dan ilk hacı kafilesi yola çıktı 

Ankara'dan hacca gidecekler için Diyanet İşleri Başkanlığı ve İl Müftülüğünce Esenboğa Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde düzenlenen program Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Programda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Osman Tıraşçı, Türk milletinin hac ibadetini hassasiyetle yerine getirdiğini belirterek, "2 milyondan fazla insanımızın hacca gitmek için müracaat etmesi, 500 binden fazla insanımızın her yıl umreye gitmesi, o mübarek beldelere, Kabe-i Muazzama'ya ve Mescid-i Nebevi'ye duyduğu hasretten ve Cenabıhakk'a karşı gösterdiği saygıdan gelmektedir." dedi.

Tıraşçı, hac ibadetinin önemine işaret ederek, "Hacca gitmeyi, o mübarek beldeleri görmeyi büyük bir hasretle bekleyen kardeşlerimi tebrik ediyorum. Cenabıhak, onları sağlık ve afiyet içinde bu ibadeti üslubuna uygun olarak yapmaya muvaffak kılsın." ifadelerini kullandı. 

Diyanet İşleri Başkanlığı yetkililerince, hacı adaylarına, hac ibadetiyle ilgili bilgiler verildiğini ifade eden Tıraşçı, hacca gideceklerin, görevlilerin Mekke ve Medine'de yapacakları bilgilendirme ve uyarıları dikkate almaları gerektiğini vurguladı.

Suudi Arabistan'ın Ankara Büyükelçisi Velid bin Abdulkerim El-Hireyci de hac yolcularına hizmet etmekten memnuniyet duyduklarını belirterek, hacıların ibadetlerini kolaylıkla yapmaları için gayret gösterdiklerini kaydetti.

Programın sonunda İl Müftü Vekili Ali Gülden, hacı adayları için dua etti. Bu sırada, hacı adaylarını uğurlamaya gelen yakınları duygusal anlar yaşadı. aa

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.